Vulin na Komemoraciji (foto: Branko Petrović)
Vulin na Komemoraciji (foto: Branko Petrović)
24.01.2022, 12:24

Zahvaljujući Belom, postoji i "Valjevo Belo"!

č: | fb:

Kad nekome umre njegov, to mu nije "statistika" nego jak razlog za žaljenje i poštu. Tako je i kad "neko" nije pojedinac odnosno porodica, prijatelji..., nego nešto šire. Kao sada, kad je neočekivano umro Radovan Beli Marković. Lajkovac, koji je uvek priznavao da njime dobija i prema njemu se sa puno uvažavanja i pažnje odnosio tokom života (obeležavao njegove jubileje i panoima pored puta!), nije se zadovoljio uobičajenom frazom, "čaršijskim redom". Pokazao se svesnim nastale praznine, koja će ko zna kad, biti popunjena. I upriličio mu Dan žalosti i komemoraciju.

 

Nažalost i verovatno "sa strane", iskorišćena je za neshvatljivo: da Vladu predstavlja ministar policije, a ne kulture!? Uz moguće "neknjiževne asocijacije", u njegovom društvu takođe prisutni Dušan Mihailović doživljava se kao nekadašnji ministar policije, a ne nekadašnji predsednik Opštine Valjevo, i prijatelj Belog... Naravno da ovo ne znači da Vlada i Valjevo, nije trebalo da primete smrt velikog književnika. Njom je nastala praznina i u Srbiji, ne samo malom Lajkovcu. Ali i u Valjevu, nikako samo što je veće od Lajkovca!

 

Valjevo ga s pravom smatra svojim književnikom, jer ljubav prema Valjevu i vezanost za njega (a ne bliži Lazarevac), nije ispoljavao samo za kafanskim stolom. Činio je to u književnim delima, znatno više od drugih i zato u Valjevu slavljenih. I na način o kome vredi misliti: ne "slika" ga kakvim stvarno jeste, nego ga stvara po ideji koju nalazi u njemu... Posebno treba istaći da to čini na svoju štetu! U Srbiji prilike su takve, da van Valjeva izaziva odbojnost. "Lokalni pisac", piše o lokalu! Da je bar o našem, nego o nekom "Valjevu Belom", nekoj Psači, i slično... Naravno da su u Valjevu i grupno "zaduženi", izvan brojnih prijatelja. Beli nije bio nimalo sujetan, vrlo je lepo i sadržajno a ne kurtoazno, govorio početnicima i ne baš mladim književnicima. I sve, za razliku od njega "samo ovdašnje", ohrabrivao!

 

A danas, kad je "Napred" već dugo najviše poznat kao "Glas Kuzmanovače", stariji se sećaju da Beli nije u njemu bio samo jedan od novinara. Dugo je inicirao i uređivao mesečni dodatak za kulturu. Ne samo za "lepu književnost!". Valjda će se sadašnje "Valjevo Belo" setiti ne da duguje neuzvraćenu ljubav, nego učinjeno za njega! Tim više što "zvanično" nije bilo zastupljeno na komemoraciji, niti se nešto nalik bar njoj, ovde nagovestilo. A pored ovlašćenih da u njegovo ime istupaju, tu su i bar dva udruženja književnika...

Blogovi