Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
01.02.2022, 10:27

Za "iskustvo", kao i "sedu kosu", ništa osim poštovanja!

č: | fb:

Čest je prigovor mladima kalendarski pa i mladima politički (tek odskora na javnoj sceni), da "nemaju iskustva". Ili pozivanje svih, da uvažavaju i oslone se na iskustvo onih odavno na sceni. U tom smislu kreće se i prigovor onima (kao i piscu ovih redova), što to zanemaruju, priželjkujući, generalno, "neke nove klince". Ukoliko oba prigovora dolaze od starijih po oba obeležja pa i jednom (kalendarski stariji), to je normalno. Izraz zainteresovanosti za sebe, ili solidarnosti sa "po godinama" sličnima! Ali nije dobro ni da oni koji se sa prigovorima ne slažu, preko njih "pređu". Uz eventualno: "Od koga je, normalno je!". I jako štetno zanemarivanje mladih, a starmalih, i retkih starih a duhom (i ponašanjem), mladih.

 

Da je sreće, ne bi trebalo podsećati da su "prilike" u kojima su stariji sticali "iskustvo", sigurno drukčije od sadašnjih. Uz prirodni dodatak: "Što je prošlo, povratka mu nema!". Ali nedokučivi su putevi sreće, a čišćenje prošlosti od neugodnog kako bi se u nju moglo bežati, najnormalnija je stvar na svetu. Ne samo kao kod nas, gde se i besmislica zvana "povratak korenima", smatra mudrošću...

 

Bolje je podsećati da "čišćenje" sigurno obuhvata i "iskustvo", nije ono sticano u sadašnjosti! I "koje" njihovo iskustvo, uzeti od starijih i baš krupnih igrača na našoj javnoj sceni? Dačićevo iz Miloševićevog vremena, onog kad je bio sa demokratama, ili onog kad ih je napustio? Vučićevo iz radikalskih, ili kasnijih dana? A tek, šta je ili kakva je sadržina tog iskustva, kakve su njegove posledice po društvo? Na primer, kod Maje Gojković, kao kvalifikacija za sadašnju funkciju kakva je ministarke kulture? Iz njihovog kompletnog pa i pojedinačnog "iskustva", samo se da naučiti kako treba "pratiti promene vremena i menjati se sa njima". Kako bi se opstalo na sceni, nikako da bi se ona promenila! Što je nephodno ako se želi da ne bude "zaleđeno" mnogo što-šta, ne samo "Kosmet!". Elementarni red, traži da se pogleda i "druga strana". Kao se prema svom "iskustvu", koje galantno nude, odnose Tadić i Demokratska stranka? Da pomenemo dve stvari: kako su bili "izrađeni" od strane Dačića, i kako su prošli sa priličnim brojem svojih "kadrova"?

 

Kod nas ne treba raditi kako su radili "iskusni", nego krenuti novim putem! Ne mora baš "revolucionarnim" dovoljno je zaista "reformskim", ali zato su pogodniji "neki novi klinci". (Jasno je da se radi o metafori, pošto iz ranije pomenutog sledi da u njih spadaju i samo duhom i ponašanjem mladi). Kako da njime hodi većina "iskusnih", ako ne kao "kočničari"? Ili "ziheraši", spremni da opet stanu na pola puta, ili se vrate tamo odakle se pošlo. A ako im to odgovara, na još ranije.

Blogovi