Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
13.04.2022, 10:26

Ako je profesionalizacija neizbežna, pogađa i politiku...

č: | fb:

Možda je preterana jetkost kako nas istorija uči da iz nje ništa ne učimo, ali u njoj ima istine! Ili neistine u obrnutoj, mnogo poznatijoj... Pogledajmo tako dosta pominjano prilikom kandidovanja poznatih ličnosti, da su "prave" upravo zato što su "ostvarene!". Što važi i za osnivanje novih stranaka, od strane takvih.

 

Oba puta u ispravnom uverenju da politiku oličavaju čelnici, a ne programi. Kojih, a pogotovu ideologija, i nema koliko osoba željnih političkog uspeha. Ali zato se njima, a ne programima, i "gleda u zube". Insistiranje na "ostvarenom" smatra se umesnim i uredno praktikuje, a redovno sa neuspehom! Počev sa Pekićem, preko Panića do Saše Jankovića i sada Ponoša. A ne treba zaboraviti one koji lično nisu loše prošli, jer se nisu direktno ni kandidovali, Đilasa i Jeremića...

 

Suprotno očekivanom, malo je za takve stvarne podrške i među onima koji ga "kandiduju". On dolazi sa strane, čineći slabo vidljivim njihov "rad". Svakodnevan, i često višedecenijski! A dobar deo birača je surov: "Zinula mu guzica, i nikad mu nije dosta! Šta bi još hteo?". Odnosno: "Kad nije uspeo da se ostvari gde je želeo, sad se setio nas!". Ili umesnije: "Samo proba, pa kad naiđe na čvrsto, diže ruke i odlazi! A hvala Bogu, ima gde...". Zar u politiku koja je naša sudbina, može samo da se "navrati"? Zar glasati za onog ko je za jednokratnu upotrebu, za jedne izbore?

 

Ima i uviđanja razlike između književnosti, biznisa (pa još drugde), prava, diplomatije ili vojske..., i unutrašnje politike. Svesti da se decenijama priča tako da ima status nesumnjive istine: fudbal, mada najvažnija sporedna stvar na svetu, "traži čitavog čoveka". Da mu se posveti, da druge koze ne čuva! Poznaje politiku, nije sujetan i sklon "istrčavanju", nego spreman za saradnju i stvarnu koaliciju.

 

Može se o Vučiću misliti svašta, ali gde se još osim u politici, nečim bavio i "ostvario"? Kako je drugde ne vredi pominjati, tamošnji su nešto drugo. Ako nekoga to ipak zanima, neka razmisli o trenutnoj situaciji u Francuskoj. Gde su se osim u politici, "ostvarili" Makron i Marin Le Pen?

Blogovi