Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
21.06.2022, 09:04

Cirkus u Velikom Trnovcu? Kamo sreće, da jeste...

č: | fb:

U četvrtak će, u im’ Boga, u Velikom Trnovcu četvrti put biti izbori! Posle čega (a ne ovakvog ili onakvog ishoda), posle prvog glasanja koje je bilo čak trećeg marta, počinje konstituisanje Skupštine Srbije, davanje mandata za izbor Vlade, neka njena jako osetljiva odluka...

 

Obrazloženja se kreću od "umiranja u demokratskoj proceduri" preko nastojanja da se izbegne jedan Albanac u Skupštini, do neviđenog cirkusa! Prva dva ćemo preskočiti pošto bi mnogi rekli da su problematična bez odgovarajućih dokaza, u korist trećeg za koje bi takođe mnogi rekli da je neproblematično jer mu ne trebaju dokazi. Već u nedelju veče, posle drugog kruga, izbori u Francuskoj su završeni! A gde pre toga, nije bilo tako?

 

A to treće, više je nego problematično. Prvo, ovo nije cirkus, ovo su parlamentarni izbori! Drugo, cirkus je vrlo ozbiljna, od strane vlasnika i izvođača besprekorno organizovana zabava za posetioce, za koju s pravom i zadovoljstvom plaćaju ulaznice. A ovo? Ovo je bruka i sramota, u organizaciji (kamo sreće u dezorganizaciji) države, i izvođenju stranaka i građana! I treće, ovo nije u Velikom Trnovcu. Ovo je u Beogradu...

 

Najozbiljnija su, po posledicama u budućnosti, obrazloženja. Bilo kakva, stoje umesto "pokrivanja ušima" i ćutanja! Odnosno stida i srama zbog bruke neviđene, bezobrazluka, skandala za zdrav ljudski razum... Stid i sram su vrlo ozbiljne pojave, kao unutrašnje sankcije za ozbiljan nemoral. Bez kojih je osuda javnog mnjenja kao spoljašnja, nedovoljna! Tačno je da se "normalan čovek" stidi i srami za ono što je lično učinio, a nije trebalo. Ili je učinio, što nije trebalo! Ali tako je i zbog učestvovanja u grupnom, kolektivnom, opštem činjenju..., odnosno nečinjenju.

 

I jedno i drugo kod nas je prisutno, "organizatore" ovakvih izbora (i drugih skandaloznih pojava), nisu nam "postavili" ni Zapad ni Istok. Svojim glasovima postavili smo ih mi, malo ili nimalo se ne interesujući za opšte ili zajedničko. Tipični idioti kako bi rekli Heleni, dok se mi zadovoljavamo besmislicama, tipa "narod najstariji!". Ne shvatajući da to ne znači samo senilan, nego i kome sledi "izumiranje".

Blogovi