Vučić konsultacije o novoj Vladi (foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)
Vučić konsultacije o novoj Vladi (foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)
15.07.2022, 09:30

Institucije nikad nisu po volji jednog dela društva!

č: | fb:

"Važno je da institucije počnu raditi!", izjavi (ponovi) skoro Zelenović. Umesno, s pravom... A da li on i njegova stranka, saveznici.., reči potvrđuju delom? Teško, jako teško... Objašnjenje je prosto: svaki predsednik Republike je institucija, pa i ovaj naš.

 

Pozivajući lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije, pre nego što jednom poveri mandat za sastav Vlade. Zelenović to ne ispoštova, izjavom da se on i njegovi pozivu neće odazvati. Kao i Lutovac: "Nećemo učestvovati u farsi!". A "desna opozicija" (navodno, "desna" jednako "nedemokratska"), hoće. Tako da se prepucavanje ko je šta i zaluđivanje, i inače ne samo vrućinom zaluđenog naroda, nastavlja.

 

Nije loše pomenuti: institucija je ukupnost društvenih pravila za ispunjavanje nekog kolektivnog interesa, koji služi zadovoljavanju potreba pojedinca i društva. I kao takva nadređena svakom pojedincu! U brak, na primer, ulazite ili ne ulazite. Nikako, "pod svojim uslovima!". Važenje institucija kad koja nekome odgovara, je besmislica! Pogotovu institucija iste vrste, ovog puta političke: prihvaćen je snižen cenzus, učešće na predsedničkim i parlamentarnim izborima, učešće u radu Skupštine, a ne i u radu Predsednika. I to kao "deo institucionalnih dogovora i protokola", kako lepo reče mladi Lazović. Nema stavljanja iznad njih, nedemokratskog "Moš’ kak’ oš’!". Nema izuzetka, nema "Samo mi!". A to traži i više njih...

 

Zar je to rad Predsednika kao institucije, ako se konsultuje samo sa svojima? "Farsa", jer se zna kome će poveriti mandat? Poštujući druge institucije, najjačoj... Što da "demokrate" ne krenu sa poštovanjem institucija, kad eto i Vučić koji samo ponekad postupa kao institucija, sada to čini? Što ne poštuju predsedničke izbore kad već poštuju parlamentarne, i deo biračkog tela koji je glasao za Vučića? Ovako ili onako ali neosporno, većina! Zašto bi i sadašnja vlast, ako po milosti Božjoj i volji Zapada ode u opoziciju, uvažavala novu vlast i njenog Predsednika?

 

Traženje od svih opoziciono raspoloženih da organizovanoj opoziciji "ne gledaju u zube", da ovakvim pisanjem "ne idu objektivno u prilog vlasti", sasvim je normalno. Uz malu korekciju: politički je u redu. Ali da se ne prse kako su "demokrate", i za "vladavinu institucija!".

Blogovi