Sajam zapošljavanja (foto: Kolubarske.rs)
Sajam zapošljavanja (foto: Kolubarske.rs)
14.09.2022, 07:24

I nazivi će igrati kako oni sviraju...

č: | fb:

Sve češće se može reći kako nema dana da ne čujemo ne samo logički problematično, nego i socijalno štetno i opasno! A pošto dolazi od autoriteta, više iracionalnog nego racionalnog, a prihvatanog od većine, i sve manje komentarisanog. Tako da nije samo po sebi i sada takvo, nego priprema nove i ko zna kakve štete i opasnosti... Pogledajmo par, svežih primera!

 

Predsednik reče kako je upravo isposlovao milijardu dolara od Ujedinjenih emirata vrlo povoljno, "skoro poklon!". I bilo bi tako da nije onog "ali, što devojci sreću kvari". Što ne dozvoljava da se kaže kako je "bubnuo" ili "lupio i ostao živ". Jer nije poklon, nego zajam! Ogroman i bez skromne kamate od tri osto, ono što se mora vratiti, a samo će Bogu svetom, biti "transparentno" njegovo trošenje. A sa ostalim zajmovima, vraćaće ga i oni koji će se tek roditi! Dok se od nas živih traži da to slavimo kao veliki uspeh, umesto za osudu. I pristojan siromašak koji nema šta da ostavi deci, pazi da im bar ne ostavi dug!

 

Posle skorašnjeg sajma zapošljavanja u Valjevu slušamo kako je sklopljen ugovor sa tri "strana investitora", da zaposle zaista impresivan broj. Impresivno je i to što će dobiti petnaest i po hiljada evra, subvencije za svakog zaposlenog. Tako da "ispod radara" javnosti, prolazi pitanje što te "podrške" nema, i za naše investitore? A zna se, šta bi se time dobilo! Zatim, odakle ti evrići? I najvažnije: dinamika zapošljavanja predviđena ugovorom, čista je blamaža vrlo ozbiljne institucije kakav je ugovor!

 

Kako biti siguran da će u sledećim godinama, i da nije sada "Ukrajine" i svega s njom u direktnoj i indirektnoj vezi, vlasnik moći svake od ugovorenih godina, da zaposli ugovoreni broj? Za svaku različit! Šta ako ne bude mogao (nemojno: hteo), da li mu sleduju nove subvencije, ili da "digne sidro"? A nama naglo nezaposleni, i ostajanje po strani od toliko željenog oslobađanja privrede od politike. Koje je i ovim "ugovorom", učvršćeno.

Blogovi