Biračko mesto na Petom puku (foto: Kolubarske.rs (arhiva))
Biračko mesto na Petom puku (foto: Kolubarske.rs (arhiva))
17.10.2022, 09:07

Svoje birače možete i vređati, vaši su...

č: | fb:

U redu, vladajući su takvi kakvi su, i ne zaslužuju poštovanje. Verovatno nisu ni legitimni, jer "zna se" (mada to neko nepristrasan nije utvrdio), kako su postali vladajući. Legalni jesu, a odgovarajuće sudske instance, ma kakve da su, nisu rekle da nisu. A iznad njih, samo je "Onaj" na nebu... Ali šta sa njihovim biračima, njihovu legitimnost i legalnost, niko nije osporio! Kako da se nevladajući koji bi hteli da budu vladajući, odnose prema njima?

 

Neka su i ti birači takvi kakvi su (u najmanju ruku "uplašeni", ostalo je još paušalnije i uvredljivije!), ali su birači. Nigde ne piše kakvi imaju a kakvi nemaju pravo, da biraju! Ako ne piše tamo gde treba, bilo čije mišljenje o njima jednako je vredno (može i bezvredno), kao i ono koje ih ne vidi kao "uplašene", nego kao "narod". Njihov broj nije za potcenjivanje, šta bi opozicija (celokupna, "ukrupnjena" i ostala, prava i prividna), dala da ih ima toliko? A tek bilo koja opoziciona stranka, sama... Veći je i od broja koji bi, navodno, ranije glasao za opoziciju „da nije bojkotovala izbore“. Misliti da su svi koji nisu izašli na izbore to učinili slušajući pozive opozicije na bojkot, „hrabro je“. Učtivo rečeno! Bez značajnog dela dosada „naprednjačkih“ koji bi na budućim izborima (pogotovu ako budu na proleće) glasao za sadašnju opoziciju, i ako se reši kvadratura kruga i opozicija "ukrupni", ona na njima nema šta da traži! Ali ona mnogo (zapravo dovoljno) pažnje ne obraća ni na svoje, aktuelne a potencijalne birače. A na naprednjačke nimalo, ili potcenjivački! Kako će se osećati i da li će za Đilasa glasati čitaoci Kurir-a, kad je rekao da je sramota što za takvo glasilo kao što je Kurir, govori predsednik SANU?

 

Velika pesnikinja, kad bi mogla slušati šta se sve priča, možda bi za njih tražila pomilovanje. Zainteresovan za političke promene, morao bi tražiti razumevanje i poštovanje! Ti se birači intimno ne moraju poštovati ("Zna se kakvi su, čim su mogli glasati za ove!"), ali se sa njima mora računati! Najveći deo njih glasaće isto i ako "Evropa" i "Zapad" dignu ruke od njih, i po inerciji i da ne bi bili "golubovi-prevrtači". Sve osim toga je nedemokratski, na tragu slavnog"„Mi smo ljudi posebnog kova!". I ne samo što "priznajemo samo sud svoje partije", nego za "birače" priznajemo samo svoje birače...

Blogovi