Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
28.10.2022, 08:54

"Ćutanje Boga omogućava (ne samo) blebetanje njegovih slugu!"

č: | fb:

Aktuelno "događanje" između Rusije i Ukrajine, otvorilo je niz pitanja onima koji nisu ni Rusi ni Ukrajinci. (Da ne bi ulazili u ona oko kojih se najviše lome koplja, pribegli smo neutralnom: događanje). Ali se tiču i njihove zemlje, ili njenih odnosa sa nekom susednom. Na primer pitanjem autokefalnosti nove crkve, nastale otcepljenjem od stare...

 

Tokom "događanja", svima koji poginu u Ukrajini, ruski patrijarh Kiril obećava da će biti "očišćeni od svih grehova". I otići, "tamo gde duše pravednih obitavaju". Lepo, ali na kojoj strani da poginu? Valjda ruskoj, naši mediji su iz poznatih razloga, "zbrzili" njegovu izjavu. Ali znamo da je Kiril u odličnim odnosima sa Putinom... A zašto da budu "očišćeni"? Nepotrebno pitanje, "žrtvovali se za druge!". Zanemarivši da je ovim preuzeo ulogu Svetog Petra (kod naših vernika on odlučuje gde će ko posle smrti), odnosno "uslove" koje po Svetom pismu treba ispuniti, otvorio je teško pitanje. Važi li to i za poginule, na ukrajinskoj strani? I oni su se žrtvovali za druge, i takođe su mahom pravoslavni! Više nego druga strana, gde se jasno vidi prisustvo nepravoslavnih Čečena. Kirila normalno obavezuje ono: "Ljubite i neprijatelje svoje!", ali mahom pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi koju Kiril ne priznaje? Da li bi njihova crkva i oni sami prihvatili "očišćenje" od strane Kirila koji je otvoreno na strani ruske "specijalne operacije"? I protiv autokefalnosti ukrajinske crkve, vrlo važnog elementa ukrajinske nacije, i samostalne Republike Ukrajine?

 

Nešto ranije od ovog "događanja", pravoslavni Ukrajinci suočili su se sa pitanjem za koju crkvu da se opredele. Novu autokefalnu Ukrajinsku, ili "majku-crkvu" Moskovske patrijaršije. Da za glavnu brigu sada imaju pitanje gde će biti "na onom svetu", i te kako bi imali interesa da lupaju glavu oko opredeljenja, vagajući koja im više garantuje "očišćenje". Ali nije tako, pitanje svih pitanja tiče se gde će biti sada i "na ovom svetu!". Slušati ukrajinsku vlast i moliti se Bogu za nju, ili slušati rusku i moliti se za nju! Da, dobro ste pročitali, Kiril je patrijarh moskovski i cele Rusije. (Na njenom obnavljanju u nekadašnjim granicama, sa sve Ukrajinom, ozbiljno se radi). I ako poručuje ono što možemo pročitati i u našem pravoslavnom kalendaru: "Molite se Bogu, za one na vlasti!", sigurno pritom ne misli na Zelenskog. Treba li podsećati šta bi sledovalo Ukrajincu od njegove vlasti, ako bi ga poslušao? Da li bi mu oprostila ne greh, nego izdaju?

 

Da je Crkva zaista "duhovna zajednica", problema ne bi bilo. Ali je i pravno lice, a šta to znači određuje država. Otuda često pominjano: Čija vlast, njegova i religija! I obrnuto, pominjano ređe: Čija religija, njegova i vlast! I jedno i drugo treba imati na umu, kad se priča o tome treba li novoj crkvi priznati autokefalnost. I prastaro: "Čuvaj se Danajaca, i kad darove donose...", dopuniti sa "ili očišćenje".

Blogovi