Romi  (foto: Đorđe Đoković)
Romi (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2023, 09:24

Kako će biti sutra, ako je danas kako je?

č: | fb:

U senci trenutno aktuelnog i prioritetnog (hitnog), prolazi aktuelno od ranije i primarno (bitno)! Tako su minulih dana, "dva mitinga", zasenila događaje koji nisu novi. I u svakom "trenutku", ali drugde, više nego upozoravajući!

 

Ako ne znate, oba u Vrbasu. Prvo su "mali maturanti", drugarici, delimično Romkinji, "poklonili" parče žice. Uz reči: "Tvoji svakako sakupljaju bakar, pa da doprinesemo...". A drug koji je na maturskoj svečanosti trebao da joj bude "pratilac", to je odbio. Plašeći se da će ona, "ako usput vidi tuđi bicikl, otrčati da ga ukrade!". Zatim je kao odgovor na reakcije preko društvenih mreža, iz škole stiglo zvanično saopštenje. O "lažnoj uzbuni" od strane "skupine nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države, koja nastavlja udare i na institucije i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije".

 

Ako nije bilo razloga za "uzbunu", škola je, umesto ili pored saopštenja, trebalo da podnese krivičnu prijavu zbog "uznemiravanja javnosti". A ako jeste bilo, onda bi i samo zbog jednog, a ne jednog i drugog, trebalo da "leti perje". Po školi, i oko nje! Ako se negde u Srbiji (a Vrbas je "srednja Evropa"), deca ovako ponašaju prema detetu jer je po jednom osnovu drukčije, znači da su naučila kako za "drukčije" važe drukčija merila! (Ne zna se ima li izvinjenja njihovih roditelji).

 

Kako li će se ponašati kao odrasli, prema onima koji im nisu drugarice i drugovi, a uz to su drukčiji? Po nekom osnovu, a njih ima na pretek... I ponašanje objašnjavati ovako, kao njihovi nastavnici! Slažući se sa direktorkom, koja je potpisala saopštenje, ili ne slažući se javno... Lepo je to što su se mnogi na mrežama zgranuli, Seka Aleksić ponudila da devojčici bude pratilja, neki ponudili da joj kupe matursku haljinu. Ali gde u njoj da ode, zar za nju ima mature?! Šta li je sve dosad doživela, od takvih školskih drugova i takve škole?

 

Ovo je samo vrh ledenog brega, koji nismo videli posle Trstenika i Vračara. Koji pokazuje kakvih nas sve ima, i kakvi sve vozovi prolaze! I da nema toliko traženog novog vrednosnog sistema sa starim ljudima, koji idu ili gledaju ko ide na ovaj ili onaj miting, i "rešenje svega" vide u opstanku jedne odnosno nastanku druge vlasti. Kakva bi to nova trebalo da dođe ili kako postojeća da se izmeni, ako se ovo desilo posle promene Titovog Vrbasa u Vrbas?

Blogovi