Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2015, 12:55

Slepa boginja pravde ne vidi kome sudi, ali zna da sudi!

č: | fb:

Da pratimo neke druge pa i veće gradove, jako je poželjno. Pod uslovom da ih pratimo po poželjnom, a ne po suprotnom. Za ovo drugo skoro su se postarali  i ovdašnji sudovi. Oslobađanjem od gonjenja jednog okrivljenog, zbog „zastarelosti“!

Jasno je da postoje razlozi za nju, neki su i navedeni: „štrajk advokata“ i neuobičajeno gomilanje predmeta, nedolazak aktera na ročišta, itd., i tsl. Pitanje je, samo, koliko su razlozi ubedljivi? Neki bi cinik ušao u detalje, i rekao da je među njima možda i to što je nekome crna mačka prešla put dok je išao u sud, pa je morao da se vrati... Pitanje je, i dosta ozbiljnije, koliko je čijeg udela u zastarevanju, i time opravdanosti i neopravdanosti govorenja o „sudu“? Konkretno, Viši sud za zastarevanje nije ni kriv ni zaslužan, on je mogao da uradi samo ono što je i uradio: konstatuje da je odluku o zastarevanju Osnovni sud doneo ispravno. Slučaj je u trenutku odluke bio zastareo, po zakonu a ne po nahođenju sudije... Druga je stvar je li Viši sud mogao ili samo trebao, da Osnovni sud „podseća“ da zastarevanje ne dozvoli, ili da nešto negde inicira. Da se zastarevanje ne ponovi, jer presedan je prekid ranije prakse i početak drukčije. Isto važi za ostale „popove iznad popa“.

Najgore je što se ovim u isti koš (kome normalno pripada i onaj u Hagu) trpaju oba suda, i slabi i tako slabo poverenje u sud uopšte. A time i u institucije! Nenamerno se poziva i na nedopustivu i nedozvoljenu „samopomoć“, nezadovoljnih. Tim pre što se osim dežurnih novinara, o ovom slučaju niko ne oglašava. Svako „gleda svoja posla“, kao da to ne čini i odgovarajući sud! Misli se da to treba da čine advokati? Njima odlaganja ni slučajno nisu mrska. Ili sudije i ostali pravnici? Zar smo zaboravili ono: „Vrana vrani, oči ne vadi!“. Propušteni rokovi logično se tumače „privatno“, i bez pomenutog razlikovanja. Pa i po principu: „Znamo mi njih!“, ili „Zakon je mreža u koju se hvataju male ribe, a krupne kidaju mrežu i plivaju dalje!“. Uostalom, može se čuti od onih koji nisu po ovom pitanju baš laici i neobavešteni, da se u oktobru očekuje i zastarevanje slučaja jedne baš „krupne ribe“. Za razliku od jedne druge takođe krupne ali ne toliko bliske još krupnijim, i ko zna koliko manjih...

U nekom normalnom svetu, ne dolazi kao nešto obično i konačno, „konstatovanje zastarelosti“. Maltene kao više sile, neke vrste elementarne nepogode. Posle konstatovanja, tek „kreću Mara i svatovi“. A kod nas, ima čak i radovanja a ne samo mirenja sa sudbinom. I ovo je dokaz da smo mi, nešto posebno!

 

Blogovi