Specijalna antiteroristička jedinica (foto: www.mup.gov.rs)
Specijalna antiteroristička jedinica (foto: www.mup.gov.rs)
29.11.2015, 10:14

Koga „Štit“ zaista štiti?

č: | fb:

Ne samo da preživesmo nego i uživasmo gledajući još jedan televizijski spektakl, zvani „Štit“. Očekuje se da su preživeli i potencijalni teroristi na našem prostoru, s tim da će ubuduće živeti kao mirni građani. Uobičajena naivnost, iza koje stoje i nastoje da je pojačaju, nimalo naivni! Zašto bi nam, inače, omogućili da jednom vidimo ono što pripadnici bezbednosnih službi rade svakodnevno? Samo, ako je zaista efektna združena vežba namenjena teroristima da ih obeshrabri i odvrati od terorističkih akcija. Šta ako je nisu gledali? A verovatno nisu, iz niza razloga. Pored tehničkih nemogućnosti (nedostupnosti), možda i zbog zauzetosti pripremanjem i uvežbavanjem terorističkih akcija?

A šta i ako su je gledali? Malo je verovatno da iz nje nisu ništa naučili. Čovek se uči dok je živ, a oni imaju razloga da požure, jer su spremni da dugo ne žive! Ali malo je verovatno i da se učenje svelo na saznanje garantovanog neuspeha eventualnih akcija, zbog spremnosti i opremljenosti naših službi.  Sasvim je moguće da su donekle naučili, ne samo šta ih čeka, nego i kako da to izbegnu! U tom smislu nije neosnovano pretpostaviti da ozbiljne države i njihove bezbednosne službe, nemaju običaj da „otkrivaju prave karte“.

Uvereni smo da ni naše službe nisu neozbiljne, ni one „karte“ nisu pokazale tokom „Štita“. Ne samo one, koje po prirodi stvari, i ne mogu biti pokazivane! Mislili li iko, ozbiljno, da Francuska nije imala ovakve službe, da nisu opremljene i osposobljene bar kao naše i da su je teroristi napali baš zato što nije na vreme organizovala ovakvu vežbu? Da su SAD ranije napadnute što su napravile istu katastrofalnu grešku i da će uskoro opet biti napadnute jer grešku ponavljaju? Prema tome, opet se postavlja pitanje čemu je služilo ovo pokazivanje, kome i čemu je namenjeno?

Srećom, jer u današnje vreme to je zaista sreća, posle „Štita“ (ali i pre njega), kod nas nije bilo terorističkih akcija. (Pesimisti bi, normalno, dodali: „još“). Takođe srećom, izgleda da niko od naivnih ali i promućurnih koji vole seks u tuđi mozak, nije rekao da je to upravo zbog „Štita“. Ali garantovano će reći, pre ili kasnije! Ili bar deo organizatora, osobito nalogodavaca, koji ga je i organizovao da bi se to reklo i ponavljalo. Ne samo da bi građani uživali što i mi Džems Bonda imamo, i to u mnogo primeraka... Reći će previđajući da akcija nije bilo, ni tamo gde ovakvih vežbi nije bilo! Možda zato što je trebalo da budu izvedene drugde, što je ostavljeno da mečka pred našom kućom zaigra kasnije ili što kod nas ne treba ni da budu izvedene...

Nimalo neosnovano nije pretpostaviti da vežba nije bila namenjena potencijalnim teroristima, već našoj javnosti! Ako je ona impresionirana, vežba je uspela i nalogodavci mogu biti zadovoljni. Pokazali su da brinu, pripremaju, da ih ništa ne može iznenaditi... Za prvo dvoje nemamo razloga da sumnjamo, to im je posao, za to primaju platu, čime bi inače ispunjavali radno vreme i radni vek? Setimo se i da im svršeni glagoli ne leže, oni vole trajne: radićemo, zalagaćemo se, borićemo se... Za treće je malo čupavije, nije teško setiti se šta nas je sve iznenadilo, a pričalo se: „Ništa nas ne može iznenaditi!“. Tako da nije ni zajedljivost ni cinizam, nečiji nastavak: „...osim hladnoće u zimu, i vrućine u leto!“. Izvođači nikako ne idu u isti koš sa nalogodavcima. Oni su svoje odradili besprekorno, i javnost time i treba da bude impresionirana.

Postojanje i rad bezbednosnih službi nije poželjan nego neophodan i ovim pisanjem ni najmanje nisu dovođeni u sumnju. Naprotiv! Samo je u sumnju doveden rad nalogodavaca, i iskorišćavanje službi u dnevno-političke svrhe. Radi njih imamo, ako ih verno prenosi BLIC, i uvredljive izjave naših zvaničnika: sve su službe u stanju budnosti! K’o da smo mislili da su u stanju spavanja?!

Blogovi