Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
14.03.2016, 11:25

Može sve za mrvice vlasti

č: | fb:

Uticati na vlast, legitimni je cilj svih koji se bave politikom. Ako vlast nemaju, onda nema izgleda ni da je steknu! Upravo je tako bilo sa našim socijalistima, na nivou države i „u lokalu“. Samo formalno vlast su imali, jer su bitno zavisili od naprednjaka. U svakom trenutku mogli su prestati biti vlast, i formalno... Po svemu sudeći toga ne samo da su svesni, nego su na to spremni i posle izbora. Druga je stvar zašto se želi uticati na vlast (takođe i boriti se za njeno sticanje odnosno održanje). Ako se želi radi ostvarivanja programa sračunatog na dobrobit većine (po mišljenju te većine i objektivnih posmatrača sa strane), onda je to politika kao najbolja od svih veština. Ako se želi vlastita dobrobit političara i njihovog kruga, onda je to politika kao stara kurva koju pošten čovek izbegava... Gde su tu, naši lokalni socijalisti?

Nije to teško videti, osobito pre i u vreme neodržane sednice gradske skupštine. Javno se nisu suprotstavili predlogu Komisije, da Boško Đukanović postane počasni građanin. Ceneći njegove zasluge, a i povoljan odjek u biračkom telu... Izbegli su „samo“ da dolaskom svojih odbornika obezbede kvorum. Izglasaju predloženo i uvrede stvarnu vlast u Beogradu a itekako prisutnu i u Valjevu, koja ni slučajno nije želela predloženo! Tako su pokazali da stvarno vlast nisu ni u Valjevu, ili da su vlast do određene mere. Uostalom, zašto su zajedno sa naprednjacima a ne samostalno, angažovali CeSID da ispita raspoloženje građana? Uglavnom prema tim strankama, a ne prema svima?

Kockice su se sklopile, definitivno, posle odlaganja sednice. Prvo, pošto je ovo bila prva tačka, brojne ostale i po Grad važnije, nisu mogle biti raspravljane. Važna stvar? Jok, važnije je da Boško Đukanović ne dobije ono što mu, objektivno, i ne treba. Ali da naprednjaci itekako dobiju ono što im treba: vidljiv znak svoje suprematije, a njihov lider melem na povređenu sujetu. (Možda je vreme da se neutralno „lider“ zameni sa ne baš takvim, „vođa“). A zatim, pogledajmo objašnjenje cele gungule, iz usta čelnog socijaliste! Ispada kako ne ide da čovek rođen u Valjevu, bude njegov počasni građanin? Za takve je zvanje „zaslužni građanin“? Mo′š misliti! Gde je rođen počasni građanin Teodosić? Zar zaslužni građanin ne treba da je građanin ovdašnji, što čuveni Doktor nije? Ipak je Beograđanin... Šta s tim da je „zaslužni“ manje od „počasnog“, zbog čega zaslužnih ima toliko da ih niko i ne nabraja? Uostalom, gde u odgovarajućem dokumentu, stoji priznanje zvano „zaslužni građanin“? Tako da ova „zakeranja“ nisu potrebna?

Njihova stvar, neka sebe potcenjuju do mile volje i nameštaju se po potrebi! Naša stvar je što misle da su svi kao oni... Umesto da se „pokriju ušima i ćute“, nastoje da progutaju knedlu ili žabu, sačekaju da nova gungula gurne staru u zaborav. Siluju logiku, i zdrav mozak! Nije im dosta što vlast imaju do određene mere (njima dovoljne: zapošljavanja i postavljanja svojih ljudi), pa mogu i da nam pišaju po glavi preko izjava i konferencija. Nego hoće i da poverujemo kako to pada topla i slana kiša! Reče socijalista i osta živ: Doktorovo ime ne sme da se pominje ni u kakvom negativnom kontekstu? Pa zato nije bilo sednice, nedaj Bože da jeste, možda bi ga „stariji brat“ morao tako pomenuti! Pošto Doktorovo ime mora da se izgovara sa poštovanjem, još jedan razlog što nije bilo sednice... Šteta što to nije rekao svojim odbornicima, da dođu na sednicu i to brane!

Mogu li oni sa ovakvim „partnerom“ uopšte sprovoditi svoj program, radi toga učestvovati u vlasti? Ukoliko uopšte imaju program, ukoliko se ne svodi na učešće u vlasti, odnosno zapošljavanje i postavljanje svojih. Da li se pitati što ih je „u centrali“ pa verovatno i „u lokalu“, ostavio PUPS? Nema potrebe, zašto da „tamo gde treba“ za mrvice ne moli neposredno, a ne posredstvom socijalista.

Blogovi