Saša Janković na skupu u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saša Janković na skupu u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
13.03.2017, 09:34

"Putujuće pozorište"? Može, ali neka bude kao "Šopalović"

č: | fb:

Doživesmo prvo "predstavljanje" jednog (opozicionog) predsedničkog kandidata i sad sabiramo utiske. Različite, uz zajedničko zadovoljstvo većine prisutnih što je taj bio baš Saša Janković. Nema razloga da ne budu zadovoljni i glavnim "glumcem", samim Sašom i efektnim "epizodistima" Dušanom Teokarevićem i Dudom Ivkovićem.

 

Sa "publikom", razloga za zadovoljstvo ima manje. Nije je bilo dovoljno! Ako na umu imamo rado isticano: da je Valjevo "grad" veliki po mnogo čemu pa i po broju stanovnika. I da prosečan čovek voli da bude deo nečeg velikog, zbog čega "gostujući autobusi" uopšte nisu loši... Tu zadovoljstvo, za pisca ovih redova, prestaje. Ili odlazi u drugi plan, u prvi izbija nezadovoljstvo "režijom" i nada da će sledeća predstavljanja, ovde ili drugde, biti bolja. Ako ni zbog čega drugog, bar radi "drugog kruga". A ako ni zbog nečeg drugog, onda bar što i na košarkaškoj utakmici volimo "produžetke!".

               

Šta je u predstavljanju bilo "efektno" za ovdašnje i birače u drugim mestima, koji su imali priliku da ga vide na televiziji? Po čemu se razlikuje od onog drugde? Sve što su njih trojica rekli ovde, negde su već rekli. I reći će u daljim predstavljanjima, uz akcentovanje onog što se desi od prethodnog. Ako se desi! Razume se uz obavezno pominjanje u lepom svetlu mesta u kome su i njegovih stanovnika... Bez obzira na izvikanu "nenaklonost" medija, oni koji nisu bili prisutni to su mogli u skraćenom obliku da vide i čuju. Iz Sašine izjave za lokalne medije i od poznanika koji su bili prisutni.            

 

 

A falilo je tako malo da bude neuporedivo efektnije! Uz više "štimunga", odnosno odgovarajuće muzike (osobito pre predstavljanja), i bar još jednog "epizodistu". Nikako iz stranke nego ovdašnjeg "građanina" ili takvog "na privremenom radu" van Valjeva! Da se vidi kako Saša u Valjevu ima pristalice, a ne samo posetioce tekućih priredbi i malo polaska bezazlenom i zdravom lokal-patriotizmu.

 

Što bi davno rekao Dušan Mihailović: nismo samo zdrava voda i čist vazduh, ovog puta pristalice i glasači... Bez uvrede: propagiranje kafe ili kandidata, radi se na isti način! Ne samo "idenjem od vrata do vrata", nego i preko lokalnih "lidera mnjenja". Poznatih i uticajnih u lokalnoj sredini! Sasvim bi dobar bio i neko ko nije takav, zaposlen ili nezaposlen. Da ohrabri, ukloni ono vrlo uverljivo: lako je akademiku i u svetu cenjenom košarkaškom treneru, koji "sutra mogu otići, raditi i živeti bilo gde".

 

Stalno slušamo o "strahu" koji se uvukao u kosti, ali eto, i "običan" građanin sme! Što ne, i ja? Nije sporno da nalaženje takvog možda ne bi bilo lako, ali nije nemoguće. A ako bi baš bilo, onda "zatvarajmo firmu", prekidajmo kampanju. Saša "nije u redu" ili Valjevci nisu u redu? Prisutni na predstavljanju, s pravom, ne bi prihvatili ni jedno ni drugo... Tako malo je falilo, da je nedopustivo što je falilo! Tim pre što je "režija" to mogla obezbediti. Zna se ko je "potpisuje", nije ad hok grupa, na brzaka sakupljeni "simpatizeri". To je stara i etablirana stranka sa svojom "infrastrukturom", koja se "ubi" tvrdeći kako je "stožer opozicije". Koliko je to što je ovde učinila, uporedivo sa onim što čine Dušan Teokarević i Duda Ivković? A na korist od eventualnog Sašinog uspeha, računa više od njih...     

 

Nije ovo izraz nezadovoljstva što pisac nije pozvan da bude taj "četvrti" ili "peti". Za sadašnjost, a posebno budućnost, mnogi mlađi i radno aktivni "nadležniji" su od penzionisanog profesora. Koji usto dobro zna da se na času govori mnogo drukčije nego na političkom skupu! Na prvom može i čak mora da gnjavi i dosađuje, ali na drugom bi lako rasterao prisutne... 

 

 

Blogovi