Spomenik pilotu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Spomenik pilotu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
13.05.2017, 10:08

A šta smo mi radili dok su nam "svašta radili"?

č: | fb:

Uzroci raspada Jugoslavije i onog što je s njim došlo, s pravom su stalna tema. I na stalan način! U Politici smo posle feljtona Zorana Avramovića čitali "nastavak"  iz pera Miše Đurkovića. Sada svuda čitamo i slušamo isto o Vokeru, Anri-Leviju...

 

Ponovo se otkriva odavno "otkriveno": sve promene na ovim prostorima su egzogene (spoljašnje)! Uzroci su želja velikih sila na Zapadu, normalno i Vatikana, da Jugoslavije ne bude. Zbog prisustva Srbije u njoj, a preko Srbije i Sovjetskog saveza, kasnije Rusije. Osamostaljivanjem republika želela se obezbediti rascepkanost Srba, svođenje na manje važnog igrača na Balkanu. U slučaju Vatikana, i radi jačanja katoličanstva...

 

Složimo se sa Đurkovićem: samo je "naracija koja se i danas održava kao osnovni model objašnjenja uzroka jugoslovenske krize" da se "država raspala jer su navodno Srbi i Milošević hteli silom da majorizuju ostale narode i narodnosti Jugoslavije, te su krenuli u rekonfigurisanje krhke ravnoteže snaga bez koje navodno Jugoslavija ne bi mogla da opstane". (Politika, 18. april).

 

Kako "Srbi i Milošević" nisu primetili "naraciju", a kako se Đurković ne seća radovanja  delegata iz Srbije dok su slovenački i hrvatski napuštali poslednji kongres SKJ? Slično je u slučaju zbivanja unutar Srbije i Crne Gore. Petooktobarska promena izvedena je "uz svakovrsnu pomoć SAD (pominje se 60-70 miliona dolara)". Ni slova o izborima koji su joj prethodili i makar negiranja "naracije" da su bili "pokradeni". (Ili neke reči o raspoređivanju tih miliona. Nešto od njih moralo je doći i u Valjevo, i o tome bi se ovde nešto čulo). A ako zaista nisu reagovali (nikako "Srbi" nego Milošević i tadašnji i kasniji "nadležni"!), kako da o njihovoj krivici, kod Đurkovića i ostalih protivnika "revizionističke" i "instant istorije", nema ni reči?

 

Važnija je neželjena posledica željenog prikazivanja Srba kao nedužne žrtve. To je degradiranje Srba na bespomoćnu i beslovesnu igračku "velikih sila". Igračku, ne oruđe! Uvek pa i kad se desi nešto dobro, i kad se radi o drugoj sili: "U slučaju Kosmeta upravo je Rusija sprečila zapadne zemlje da nezavisnost Kosova i Metohije proguraju kroz Ujedinjene nacije i druge međunarodne forume".

Inače izuzetak od pravila, ne samo nerado pominjane činjenice da je Austrougarska sa Nemačkom svojevremeno sprečila Rusiju da Sanstefanskom Bugarskom smanji Srbiju. Nego toga da se "i tu na kraju ponovo pojavljuju Rusi da odrade faktičku tranziciju vlasti, kad je ministar spoljnih poslova Igor Ivanov 6. oktobra u Beogradu nagovorio Miloševića da odstupi s vlasti". A "u slučaju odvajanja Crne Gore, ruski kapital i diplomatija pratili su i pomogli put odvajanja koji su zapadnjaci projektovali i vodili" (Politika, 21. april).

 

Šta su za to vreme, Srbi radili? Izgleda, ništa! Kakav su narod, kad praktično ništa od onog što im se radilo o glavi, nisu primećivali? Nigde reči na račun blagovremene i umešne reakcije! A nije se radilo o tajnim aktivnostima stranih država i njihovih službi. Naprotiv, "još krajem osamdesetih krenula je medijska priprema zapadnog globalnog javnog mnjenja u kojoj su Milošević i Srbi dobili ulogu poslednjih komunista, nasilnika, ubica, silovatelja, počinitelja genocida..." ("Srbi i Milošević", izjednačavanje je apsolutno nejednakog. Po mogućnostima, i odgovornosti).

 

Nigde se ne pominje ni neka radnja koja je nehotično, mogla ići na ruku "medijskoj, naučnoj i religijskoj manipulaciji"! (Pogotovu koja se mogla oberučke prihvatiti tipa "Račka" ili "hladnjača". Ako je prva danas zbog Vokera sporna, šta sa drugom?). Ne pominje se ni da nisu primetili ili jesu ali nisu reagovali, upravo birani da primete i reaguju! Primera radi, zar je moguće da su u Kninu i Beogradu mislili da Hrvatska neće pokušati operacije, kasnije nazvane "Bljeskom" i "Olujom"? Ako su Srbi zaista takvi, onda i zaslužuju  izumiranje kao narod. Utapanjem u veći i uspešniji, i s tim se treba pomiriti... Prestati sa kukanjem i zbog toga! Što je malo verovatno, praksa plaćenih i čak traženih "narikača", kod nas je deo tradicije...   

Blogovi