Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
03.06.2017, 13:01

Replika vernika, replika čuvara Ustava i čega još?

č: | fb:

Novoizbrani Predsednik se normalno zakleo na Ustavu, morao je i da nije hteo! Što je to učinio i na replici Miroslavljevog jevanđelja, njegova je stvar. Ništa ga ne košta, a lepo deluje uvažavanje nesumnjive vrednosti... Da nema tu prilično onog što nije njegova, nego naša stvar.

 

Ukoliko poštuje jevanđelje, ono izvorno koje Miroslavljevo (verno a vizuelno izuzetno)  kopira, morao bi poštovati odgovarajuća mesta u njemu. Kategorička i nedvosmislena, normativna, obavezujuća očekivanja! Jasno, reč je o Zapovestima. Bar jedna od njih teško se slaže sa njegovim ponašanjem u svojstvu Premijera, njegovo poštovanje iste deklarativne je prirode. Takve je i njegovo dosadašnje poštovanje Ustava.  Ali sada se, zbog ruke (i) na Jevanđelju, zakleo upravo da će je poštovati!

 

Ta Zapovest, normalno, nije ono "Ja sam Bog i Otac tvoj, nemoj imati drugih bogova osim mene!". Verovatno je poštuje, treba da je dovoljno već zaklinjanje na Jevanđelju. "Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!", u njegovom slučaju jeste problematična. Lepo se ubi od ljubavi prema bližnjima, ali teško da i brata Andreja ljubi koliko sebe. Ali ni ona nije u pitanju, Premijer je morao i da privremeno lišava funkcije a ne samo da ljubi... Naravno da nije ni "Ne ubij!". Ko pomisli da se radi o "Ne kradi!" ili "Ne čini preljube!", pogotovu nije na pravom putu. U pitanju je ono: "Ne svedoči krivo!".

 

Objašnjenje ove pričice leži u tome što Predsednik krivo svedoči o budućem poštovanju i čak čuvanju Ustava. Više puta je postupio ne samo mimo njih, nego i protiv njih! Setimo se dobro poznatog: "Ne dam Gašića i Lončara!". Ne ovom i onom opozicionaru, ovom i onom novinaru ili nekom drugom džangrizalu, nego tužilaštvu i sudu ukoliko ih zatraže...

 

Pošto se zakleo da će poštovati Ustav, to znači da će dati nekog od "svojih" ako to bude sledovalo po Ustavu i zakonima? Malo verovatno! Usto upravo po tom Ustavu, crkva je odvojena od države. Tako da nema zaklinjanja na Jevanđelju, u najvišem organu države! Znajući za to i pošto se ipak zakleo i na Jevanđelju, znači da ga tretira samo kao veoma značajan kulturno-istorijski dokument? Ono to i jeste, ali tada za njega nije Jevanđelje? Opet krivo svedočenje o poštovanju Jevanđelja, koje ne dozvoljava krivo svedočenje...

 

Krivo svedočenje o poštovanju čestitog zahumskog kneza Miroslava, njegovog jevanđelja i svih kasnijih i današnjih poštovalaca istih, još nije kraj ove pričice. Kraj je krivo svedočenje o poštovanju poštovalaca izvornih jevanđelja.

 

 

 

Blogovi