Mionica uoči izbora (foto: Đorđe Đoković)
Mionica uoči izbora (foto: Đorđe Đoković)
24.12.2017, 10:06

Sondiranje terena

č: | fb:

"Neprincipijelna koalicija", i kao posrbljen strani izraz i kao praksa, lepo se primila! I lepo napreduje, zahvaljujući urednim vanrednim i neočekivanim (tek četvrte godine), redovnim izborima. I naš širi kraj, odnosno Mionica, ovih dana tome doprinosi. U nedostatku pamćenja ili nečeg stvarno novog, mnoge kod nas i širom Srbije, iznenadila je koalicija SPS i Jedinstvene Srbije sa SRS, a ne SNS.

 

Normalno pljušte analize, za razliku od komentara koji pominju i "kraj ljubavi", sa akcentom na koaliciji kao "sondiranju terena" za samostalan ili grupni nastup na mnogo važnijim izborima u Beogradu. U svakom slučaju i nezavisno od ove tri stranke, izbori su vrlo važna "proba" za te izbore i eventualne vanredne parlamentarne, i za SNS. Toliko da je i Predsednik Republike uradio apsolutno neuobičajeno za "predsednika svih građana": posetio sremsku Mionicu odnosno Pećince, i uključio se u predizbornu kampanju jedne stranke!

 

Apsolutno su tačne te "stručne analize", i istovrsni komentari "nestručnih" građana. Uz pominjanje ili nepominjanje takođe nimalo novog i poznatog: "kraja ideologije", strankama kao "interesnim grupama", "preletačima" koji nisu samo članovi nego nekada i čitave stranke. Ali pošto ni svi prsti na ruci nisu isti, nisu ni sve koalicije iste. Odnosno motivisane istim! Pogledajmo ovu, mioničku! Radikali pritom ne zaslužuju komentar, a da je sreće kao što nije, ne bi zasluživali ni postojanje. Uostalom, kao i u vreme predsedničkih izbora: jasni i glasni "opozicionari", ali nikako vlasti nego ostaloj opoziciji! Sada "dosmanlijama", da se ne vrate. A pošto se, kako izgleda, ni sada u Mionici neće vratiti, opet će biti ostvaren uspeh...  Zanimaju nas Dačić i Palma, naslov se tiče njih!

 

I jedan i drugi u stalnom su strahu da će biti "otkačeni" od onog ko ih "šlepuje". Šta će i kud će tada, sa čime će izać’ ne pred Miloša nego pred birače, kad godinama ne pokazuju nikakvu samostalnost, nezavisnost.., neophodni "identitet"? Sada su dočekali svojih "pet minuta": pošto naprednjaci žele samo još neki „procenat“ preko vrlo uverljive većine, neće se uvrediti ako ga mi uzmemo. Moramo i mi, da živimo!

 

Ako se nismo već dogovorili i objasnili o čemu se radi, izvinite! Dogovorićemo se, ljudi smo, dugogodišnji koalicioni partneri, borci protiv zajedničih neprijatelja... I bolje da to učinimo ovde ili u nekoj drugoj Mionici, nego u Beogradu! Tamo je procenat mnogo važniji, ne reče li sam Vučić a ne samomopozicionari i sondaže, da je tamo "klackalica"? Ni ako "neki procenat" bude malo veći, nema veze. U odnosu na vaš je sitan, a kad se formira lokalna skupština i počne da radi, zna se kako će raditi naši odbornici...

 

Ukoliko "proba" uspe pa tako nastupe i u Beogradu, slabo šta se menja. Mogu uzeti nešto glasova Dverima i Jeremiću, ali će sami imati malo koristi. A pošto će Dveri i Jeremić imati štete, opet će pomoći stalnom koalicionom partneru. Njemu nije potrebna, ali njima treba dokaz da su se a da im nije... Ili da su uprkos "preljubi" u Mionici, ostali nevini...

 

Blogovi