Mladen Šarčević (foto: Đorđe Đoković)
Mladen Šarčević (foto: Đorđe Đoković)
04.02.2019, 14:46

Ministar radi ozbiljnije stvari, od omalovažavanja...

č: | fb:

Lako je osuđivati ministra Šarčevića, zbog omalovažavanja penzionisanih profesora i mladih stručnih saradnika i istraživača. Teško ga je razumeti, nije dovoljno mnogo puta ponavljano: član orkestra koji je skupljen kako je skupljen, a svira kako mu se diriguje.

 

Malo je verovatno da ne zna šta stoji iza tih mladih a pogotovu "penzionera", da je lakše biti ministar prosvete nego profesor i doktor nauka za kojim se ne "vuku repovi". O dekanu fakultetu i rektoru univerziteta, da ne govorimo! Ali ga možemo razumeti, nije važan on nego situacija. U kojoj je izjavio i izvalio, ostao živ (na funkciji). Pitati šta mu smeta javno, a šta tajno...

 

Javno mu smetaju protesti protiv vlasti čiji je istaknuti šraf, a izvan koje bi bio običan šraf. Javno, iz razloga koje navodi. Tajno: što mu u "opisu poslova i radnog mesta", odbrana dirigenta od onih koji ga "ne vole", stoji iznad bavljenja prosvetom. I što bi usvajanjem zahteva koje su profesori, razumljivo, "elaborirali" više od "protestanata" (i kod njih su odavno prešli na ozbiljnije od itekako ozbiljnog odsustva "krvavih košulja"), bio daleko od vlasti. I izgleda da kasnije bude penzionisani profesor univerziteta, eventualno profesor-emeritus. Ali tu su još bar dva razloga. Jaka, a nimalo zgodna za javnost...

 

Prvi je prisustvo na spiskovima onih koji podržavaju proteste,   profesora koji su ranije podržavali  ministrovog dirigenta! S tim što tada nisu razdvajani na aktivne i penzionisane... Mnogo gadna stvar! "Zar i ti, sine Brute?", rekao bi Cezar, "Led je krenuo gospodo porotnici!", junak nekad popularnog humorističko-satiričnog romana. "Brod je počeo da tone, pacovi ga napuštaju!", ko zna kad i ko sve. "Počelo je počelo, pala rasturanka!", neki fudbalski navijač... Zato udri po penzionisanima, i "početnicima"! Obeshrabri bar neke od takvih, da se ne priključe.

 

Drugi razlog je tu blizu, razdvajamo ih radi isticanja. Njihove važnosti, ali i zbog ministra. On ne samo što se bori, nego i žrtvuje! Digla se na njega kuka i motika, ala i vrana, predmet je štosova i sprdnje. Ako, "ljubav" zahteva i žrtve! Samo neka bude što manje pominjanja pomenutih "preletača", i zahteva koje i oni potpisima podržavaju. A pogotovu pominjanja razloga za proteste i potpise!

Blogovi