Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
Novčanik (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2019, 11:00

A može li sestra, učiteljica, vaspitačica..., da legalno primi "do 24 evra"?

č: | fb:

Kada je u Rumuniji predložena "legalizacija poklona male vrednosti" lekarima, podigla se kuka i motika! I predlog je otišao gde mu je mesto... Šta će biti kod nas za sad se ne zna, izgleda da i vlast i "tiha većina" misle da su pobedom na izborima dobili pravo da rade šta im prdne na pamet. Ne pitajući nikog ni za šta, ni odgovarajuće struke ni razum. A "glasna većina", "oni koji se ne plaše", kao i opozicija, baviće se REM-om i "fer-uslovima" za izbore. Pošto su šapatom pali zahtevi za "ostavkama".

 

"Zdravlje je najviša vrednost!", tako da ovo nije korupcija? Nije "koverat"? Nema spora, kao ni da su isto šija i vrat. Valjda nema spora i da vaspitanje i obrazovanje (i dalje se izvesne ustanove zovu "vaspitno-obrazovnim"), ima neku vrednost? Treba li dokazivati da je ima i javni red i mir, kultura...? Neka i nije korupcija jer je legalno, ali kuda vodi? Zna se, preporuci: Ideš lekaru? Koliko si poneo? Posebno pitanje, naizgled beznačajno, tiče se trenutka u kome će se predavati "poklon male vrednosti". Retko ko će biti neinteligentan (blesav), da ga preda posle a ne pre lečenja. U (neosnovanoj?) nadi, da će time pacijent imati bolji tretman... Kako će se osećati pacijent, kako njegova porodica, ukoliko za to ne budu imali mogućnosti?   

 

"Adekvatno vrednovanje rada lekara", ili "dao im Vučić"? Ovim neće dobiti zdravstvo, medicinske sestre ništa a lekari dovoljno da ne odlaze! Pogotovu ne na način koji bi očuvao njihovo dostojanstvo i ugled... Naprotiv, nesvesno bi počeli da se međusobno takmiče i ogovaraju, ko je i zašto dobio više ili manje. Postali bi i ljubimci vlasti, i krivci što je ostatak javnog sektora u stanju u kome je. Zaboga, nema za sve! Predmet zavisti, propitivanja tipa: "Zašto mogu oni, a ne i mi?".

 

Podrazumeva se dalje srozavanje ugleda, ove tradicionalno jako ugledne struke. Možemo ovo zvati novim imenom: "poklon male vrednosti". (Zanemarivši brojne "korisnike usluga", kojima dotična svota uopšte nije mala). Tradicionalno, to je "bakšiš". Bez imalo potcenjivanja onih kojima je sledovao ili sleduje, ni slučajno nisu cenjeni koliko lekari! I u čiju korist to srozavanje? U korist rasta tradicionalno slabo ugledne, političara. Sa sve preletačima...

 

Prema tome, nije u pitanju ni (samo) legalizacija korupcije ni glupost vlasti, nego po nju pametna stvar. Prastaro: "Zavadi, pa vladaj!". U ovom slučaju i nekih ranijih nema baš zavade, ali ima razjedinjavanja. Jednima je sitnim i sramnim poboljšavanjem materijalnog položaja, pa i samom najavom, nešto dato. A drugima poručeno: "Budite dobri, pa će se dati i vama!".

 

Javni sektor je veliki i potencijalno moćan, ako je jedinstven. Zato se, ovog puta, razjedinjuju lekari i ostalo medicinsko osoblje. Što ne bi i njemu, legalno, sledovali nekakvi pokloni? A ne sleduju, možda i u korist disciplinskih prestupa? Klin između zaposlenih u predškolskim i školskim ustanovama, skorih dana je malčice izbijen... Tako da i ako od ovog ne bude ništa, vlast je već dobila. "Razumevanje" dela lekara, eto: htela je, i pokušala je! Baš kao što je Predsednik dobijao nalozima za hapšenje bez pokrića: Bori se, ali nema s kim! Tužilaštvo i sudstvo, podmeću mu klipove...  

Blogovi