Slobodan Gvozdenović i Miroljub Ivanović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović i Miroljub Ivanović (foto: Đorđe Đoković)
10.07.2019, 14:16

Odlučujte kako su vam Bog i ljudi dozvolili, ali bez obrazloženja!

č: | fb:

Svaka sredina, pa i ovdašnja, povremeno dospe u žižu javnosti. Namerno ili nenamerno, uz pohvale ili pokude! I tu ostane, na njeno zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Tako je ovdašnja dugo bila na vrlo visokom mestu i na lestvici gluposti, zahvaljujući nekadašnjoj "istaknutoj" osobi. Za umetnički vrlo visoko a politički vrlo nisko ocenjenu knjigu, na odgovarajućem skupu, reče i osta živa: "Nisam je čitao, ali smatram je neprijateljskom!". A da se ponovo nađe na tom mestu ovih dana se potrudi takođe istaknuta osoba, merodavno predlažući da se Gradonačelniku povećaju prinadležnosti. Mnogi ga "pljuju", izložen je pritiscima, i dok je na funkciji ne može da zarađuje koliko bi zarađivao da nije!

 

Zanemarimo ono: "Veća glava, više glavobolje!", da funkcija ne donosi samo "benefite" nego i neprijatne obaveze. I ne samo zakonom propisane! Ni da gradonačelnika niko nije tukao po ušima, da se prihvati funkcije. (Uz vrlo nezgodan "rep", koji se vukao za njim!).

 

Zanemarimo i prinadležnosti ranijih gradonačelnika ovde, ili sadašnjih drugde, ne pitajmo ni čime se bave. Zaboravimo i da se svi na funkcijama prosto ubiše, tvrdeći da samo "preuzimaju odgovornost" radi dobrobiti građana. Ali dokle misle da od građana očekuju samo zahvalnost i ljubav? Da samo oni razlikuju "dobronamerne primedbe" i "pljuvanja" na svoj račun, jer se zna kako to čine?

 

Šta ako se obrazlagač seti da je za budžet dobro a za građane vaspitno, kažnjavanje onih koji i ne moraju da "pljuju" ali ga "pritiskaju" molbama i žalbama? Po obrazlagaču ispada da gradonačelnik treba da zarađuje utoliko više, ukoliko je više nezadovoljnih njegovim radom. Tako da ako ne želi da opterećuje budžet, treba da izbegava rad. A opet, s druge strane, onaj koga hvale, po ovoj logici treba da funkcioniše "zadžabe"? Kako bi i bez obzira na kvalitet, funkcionisao i dotadašnji besposličar, pošto funkcijom ne bi izgubio primanja ravna nuli...

 

Ukoliko sve ovo ne stoji i obrazloženje je u redu, ako u služenju svetom cilju ne može biti greške pa ni gluposti, onda i njegov tvorac zaslužuje dobru nagradu! Mada bi zli jezici rekli da je pogotovu zaslužuje, ako obrazloženje ne stoji. Za neviđenu hrabrost u borbi sa zdravim razumom, i trajno mesto na pomenutoj lestvici...

Blogovi