Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
23.07.2019, 06:51

I inkvizitori su verovali da su hrišćani...

č: | fb:

Da po nekog i nešto ne može biti tragično, bilo bi komično gledati kako neki "verujući", gledaju na ljude koji im se "ne sviđaju!". Zato što po svojim rečima, a verovatno i dubokom uverenju, veruju kao religiozni. Dotični su obavezni da veruju u tačno određeno, i ponašaju se shodno određenom. Pa i prema Drugoj zapovesti: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!".

 

A pogledajmo koliko je mržnje u onom što u Kolubarski.info, za Dariju Ranković direktno, i još za nekoliko njih indirektno, kaže poznati književnik koji rado ističe da je pravoslavac. Pomenimo samo jedno i ponavljano, da je "hijena!". Da je ovo i ostalo "govor mržnje", prepuštamo nadležnima za njega... Šta bi dotični, samo da može, uradio "hijeni" ostalima koje ne imenuje ili nekom iz ranijih istupa, nije teško pogoditi. Srećom, što bi rekli naši stari, Sveznajući je to znao, pa krmači nije dao rogove. A ozbiljni ljudi zvani zakonodavci, i rado toga su zašiljili plajvaz... Ne valja samo što uvek ima onih koji se ne vide jer ćute, ali se osete pozvanim kad vide na nekom "nacrtanu metu". I mogu da "nanišane".

 

Ukoliko neko misli da se Zapovest odnosi samo na "bližnje" sa kojima je čovek "ulepo", a ne na one sa kojima "ima probleme", podsećamo da je za prve Zapovest suvišna. A za druge, na popularno: "Ljubite i neprijatelje svoje!". Pošto je Darija i ovdašnji veliki "progonitelj", i na izričito: "Blagosiljajte one koji vas gone, blagosiljajte, a ne kunite". Odnosno "Gledajte da niko nikome ne uzvrati zlo za zlo, nego svagda idite za onim što je dobro -među sobom i prema svima". Odbrana pravoslavnog književnika da Darija nije bližnji nego "bližnja", bila bi ozbiljnija. Ako zaboravimo koji je vek, i šta je književnik pisao za muškarce...

 

Inače, ovo "uplitanje" neverujućeg u "poslove verujućih", u normalnim okolnostima nije neobično. Sve podleže posmatranju i razmatranju, niko od toga nije izuzet. Setite se šta i kako verujući govore i pišu o neverujućima, pa i dotični "pravoslavac!". Ko misli da "to nije isto", samo drži stranu jednoj strani u sporu. Ili se rodio prekasno, pošto je, recimo u našem prostoru, davno prošlo vreme istrage bogumila! ("Drukčije verujući", u odgovarajućem vremenu, sredini, svesti..., isto je što i "neverujući"). Ali nešto sporo dolazi vreme u kome se vidi da i za pripadnost i nepripadnost verujućima, stvarnu a ne samo deklarativnu, postoji neko "nadležan". I nije za njega dobro ako ne reaguje, jer nepoštovanje prastare Zapovesti automatski je prećutno nuđenje nove. A sa njom i nuđenje novog nadležnog, pored onih koji to demonstriraju svakog prvog utorka u mesecu...

 

Otuda ovoliko pisanje, o beznačajnom izlivu žuči! A od "odbrane Darije", korisnija je odbrana dobrog književnika od lošeg hrišćanina. Pa i podsećanje da se olako koristi, strano "info". Nalazilo se i u "informbiro!".

Blogovi