Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
14.08.2019, 09:05

Ako je napad najbolja odbrana, zašto se toliko napada?

č: | fb:

Praktično nema dana, da neko ne digne glas kako je u našem javnom životu, osobito političkom, neko nekog "napao!". Obavezno kao "čoveka", s tim što je taj čovek uvek imalac neke "funkcije". Nema govora da mu "zamera" to i to, "prigovora", traži ispitivanje nečeg. Nije napad na neko činjenje odnosno propuštanje činjenja, retko kad je i "neosnovan". Jednostavno je "napad", i već time ne samo "zlonameran" nego nezamisliv, nepristojan, nedopustiv! Kao takav opravdava svaku reakciju, sva sredstva su dozvoljena. Mada je verbalne prirode, tako da je sasvim dovoljno i ono: "I ja, tebi!". 

 

"Zanimljivo", jer se stalno govori o "političkoj borbi", i "političkim protivnicima!". (Ili samo o "protovnicima"). Slabo šta se menja i ako se, liberalno i demokratski, "moderno", govori o "političkoj utakmici". Opet je tu "protivnik", može i "rival", "konkurent", "suparnik", za sve njih kao i samu "političku borbu", ističe se poštovanje nekih pravila.

 

A kako dotičnog, bez obzira na naziv, zamisliti kao osobu koja (i) "ne napada"? Šta inače, radi? Kakva je to borba u kojoj jedna strana ne može biti napadnuta? Normalno, pa nema potrebe ni da se brani? Zna se, borba po logici jedne strane, jedan od naših doprinosa svetskoj antologiji gluposti. Napad na zdrav razum! Ali i vraćanje na herojsko vreme početka višestranačja, kada su za Miloševićevu opoziciju (nikako i Šešelja), njegovi trijumfalno uzvikivali (kao da otkrivaju Božje zapovesti, rešenje kvadrature kruga...): "Oni žele vlast!". Bezobrazluk, bruka i sramota, kriminal... Umesto da budu "konstruktivna opozicija", ikebana višestranačkog sistema!

 

Pošto je "napad" proglašen crnim đavolom, nedopustivim..., dovoljno je da bude primećen. Samim tim i osuđen! Bez "odbrane", ali i pokazivanja šta je to u "napadu" prekoračeno od pravila? Čemu sve to? Nema potrebe da se ulazi u njegovu sadržinu, ni u "tačke optužnice" ukoliko je optužba. Elaborirana i dokumentovana optužnica, svedoci, dokumenti..., čemu to? Nema ni "kontra-napada", koji je po prirodi stvari, takođe napad. Za svaki napad pa i ovaj, potrebna su sredstva. Ne žele se tražiti, jer ih je teško naći! U pravom ratu, kaže se, napadaču je potrebno tri puta više  nego onom ko se brani...

 

U normalnim okolnostima ili među normalnim ljudima, normalno nije tako. Odgovori na javni verbalni "napad" ako možeš, ili priznaj poraz! Normalno, po pitanju po kome si napadnut. A posle toga napadni ti, po pitanju koje, po tebi, zaslužuje napad! I ne napadaj čoveka, nego čovekovo činjenje odnosno propuštanje činjenja... Dobro bi bilo i kad bi imao na umu da posle nekih "napada", na scenu stupaju policija i tužilaštvo. Ali nikako posle svačijih, i na svakog...

 

Blogovi