Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
27.09.2019, 09:32

"Ultimatum"? "Đura"? Ne, ponašanje shodno funkciji i tradiciji!

č: | fb:

Da kad cifre govore i bogovi ćute, Predsednik ili nije pročitao ili jeste, ali to Glavni odbor nije jednoglasno prihvatio pošto je on tako odlučio. Zato je mogao i da kaže, i posle frljanja sa brojem američkih perača prozora koji ginu, kako je bojkot Rektorata trajao dvanaest a ne osam dana...

 

Prigovori rektorki što nije ili prihvatila prvobitni zahtev studenata, ili što nije odbila kasniji korigovani, ne stoje. Ona je na veoma visokoj funkciji, na koju je došla posle vrlo stroge procedure. Teže je postati rektor nego ministar, pa i predsednik Republike! Ne zaboravimo ko i kako bira rektora, a ko i kako predsednika...

 

A Predsednik je pre neki dan otvoreno rekao: da bi bio ministar, Malom ne treba nikakva diploma! Rektorku ne treba podsećati na poznato svakom normalnom, bez obzira ima li funkciju: uvek ili u svakom slučaju, mora poštovati proceduru. Ali i svoju i svačiju, visoku funkciju! Zbog toga je dostojanstveno oćutala pitanje šta misli o Predsednikovoj posprdnoj izjavi na svoj račun. Apsolutno nedostojnoj imaoca i mnogo niže funkcije, "Što dolikuje volu, ne dolikuje Jupiteru!". Samo je podsetila da je i te kako radila mada ne u Rektoratu, ne podsećajući Predsednika na opštepoznato: kad je on, u svom kabinetu? Ostavivši nekom ciniku da pita: "Zar on ne radi i njen posao?".

 

Uzgred, šta je trebalo da radi, da bi skratila bojkot? Da pozove policiju? Mada je sam rekao, da policija neće intervenisati?! Šta kad su aktivisti njegove stranke upali na Univerzitet, a to on ne pominje? Umesto spuštanja na nivo ispod nivoa, dodala je da su profesori dužni da budu uz svoje studente, i kad se sa njima ne slažu! Ne treba je "konstatovati" i ići dalje, nije jedna u masi svakodnevnih i sa raznih strana, nego iz reda retko i uzgred pominjane izjave Miloša Đurića! Mada je mnogi neće registrovati ni na Univerzitetu, na kome se slabo primetilo događanje oko Rektorata. Uopšte oko sporne disertacije. Studentski plakat, posle deblokade, "Ne damo rektorku!", takođe ne zaslužuje da se samo konstatuje. Ko nam garantuje da onaj ko lako izgovara "Ne dam!" ovog i onog, neće zatražiti od Beogradskog univerziteta da mu "da" Rektorku? A sudeći po stanju na njemu, lako će je "dobiti".

 

Zna i poštuje, što joj takođe služi na čast, i da studenti i uopšte mladi, nemaju godine i iskustva koje ih donekle pravdaju, što prihvataju slabosti demokratije zbog demokratije u principu. I umesto reagovanja čekaju "proceduru" da uradi svoje, vidljivo vodeći "zastarevanju slučaja!". Uostalom, ko je pokušao da ubrza takav hod procedure? Profesori FON-a, nisu. Na drugim fakultetima takođe, iz "kolegijalnosti" prema FON-u! U tom smislu, za razliku od studenata slabije upoznatim sa kompetencijama rektorke a ogorčenih zbog "ubijanja ćutanjem" neprijatnih događaja na Univerzitetu, ona poštuje i problematične rokove sa kojima se lično ne slaže.  

 

Šta će biti, biće. Nadajmo se, bar, da će svako zabrinut za stanje na Univerzitetu ali i društvu, pre nego što otvori usta i kaže: "Ništa se ne može!", imati na umu ponašanje rektorke Ivanke Popović. Ona i odgovarajući studenti, poneki profesori..., nisu zaboravili na reči tipa "ugled", "dostojanstvo", "moralna obaveza...".

Blogovi