Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
09.10.2019, 12:59

"Čvarkijada", izgleda solidno. "Likovni život", je na čekanju...

č: | fb:

Dve sasvim različite "manifestacije" odnosno u sasvim različitim delatnostima, u skoro isto vreme? Naravno, za jedan grad i njegovo ne samo brojno nego i različito stanovništvo, najnormalnija stvar! S tim što bi zato što u gradu ima dovoljno stručnjaka za sve i svašta, trebalo da imaju isti izgled u pogledu organizovanosti. I "nivoa", odavno dostignutog u svakoj od tih delatnosti, koji se stalno želi i prevazići!

 

Sa "čvarkijadom", ne treba zaboraviti ni da je mlađa od likovne izložbe, tako i jeste. Ali sa godišnjom izložbom "Likovni umetnici Valjeva", koja po prirodi stvari i organizatoru i finansijeru, obavezno i posetiocima, pretenduje na nešto mnogo "ozbiljnije" od "festivala", koji je ipak vašar, tako nije. Obratimo pažnju na nekoliko stvari!

 

Šta se izlaže, na "godišnjoj izložbi"? Nastalo tokom tekuće ili prošle godine, ili što iz raznih razloga nije izlagano tokom prethodnih godina? Nekoliko slika i pisac ovih redova, ni slučajno uredan pratilac "likovne scene grada Valjeva", zna poodavno. Druga stvar, verovatno i važnija, tiče se autora. Neka onih koji su tu, ali šta sa onima koji nisu? Na pomenutoj sceni i te kako su prisutni i "nešto znače" (opet uz izvinjenje zbog "neurednog praćenja"), Milomir Romanović, Miša Dudić, Miodrag Pešić, Željko Vitorović... Ko je selektirao autore, i je li uopšte bilo selekcije? Sa drugom se prepliće treća (može i obrnuto), koja se tiče slika. Je li tu bilo selekcije?

 

"Vešto delovanje unutar različitih slikarskih pravaca" i "široku lepezu", u principu valja pozdraviti. Ukoliko dostižu nivo uobičajen u tim pravcima, i ako lepeza nije preširoka. Obezbeđuju li to "inovativni i nadasve zanimljivi autori"? Prvog u nekoliko slučajeva uopšte nema, drugo je kurtoazna fraza bez sadržaja. Poslednja stvar je katalog. Ne računajući neshvatljive slovne greške i to kod stranih reči, vizuelno i tehnički sasvim dobar. Platio je to Grad Valjevo, odnosno svi mi preko budžeta. Ali tekst o autorima bez ikakve je selekcije, svako je o sebi napisao šta i koliko je hteo! I bez veze sa sobom kao likovnim umetnikom, tako da "edukativni sadržaj" može biti pomisao da slike vrede zavisno od broja redova pored fotografije slikara...

 

Posebnu pažnju zaslužuje publika. Zahvaljujući broju izlagača (dvadeset osam), rešen je hronični problem njenog "pomanjkanja". Svakog je neko njegov, došao da vidi! Ali je dobar njen deo "izlagao sebe" pričajući i ne obraćajući pažnju ni na otvaranje ni na opominjanje, valjda ne videći razliku između likovne izložbe i "čvarkijade". Drugoj, ponovo, nikakvih zamerki. I ona je apsolutno legitimna "scena grada", ne pretendujući da bude ono što nije i što niko ne očekuje. Za razliku od Narodnog muzeja i Grada Valjevo, koji nude "sveobuhvatnu umetničko-edukativnu scenu".

 

Blogovi