Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
12.11.2019, 10:01

Zapamtimo neka imena! Osobito Mile Jovanović

č: | fb:

Pohvalno i vrlo pohvalno slušamo o studentima Beogradskog univerziteta. Ne samo zbog uspeha u studijama, nego i onog što rade i što govore kao građani.

 

Oni pravi, obavešteni i objektivni, nikako ostrašćeni i po svakom pitanju i u svakom trenutku, "naši" ili "njihovi". Obratimo pažnju na gorepomenutu studentkinju: jeste iz Pokreta jedan od pet miliona, ali je profesorima bez obzira "na kojoj su strani", u brk skresala ono što nije niko!

 

Kako su mogli da naprave previd koji završetak Skadra na Bojani (rešenje sudbine famoznog doktorata), odlaže do 22. novembra? Kako oni koji toliko znaju, nisu znali da postoji rok za žalbu na odluku FON-a? Indirektno a još teže: zar ne znaju kako nema samo onog što se može, nego i mora znati? Činjenica je, na koju je podsetila: u univerzitetskim vlastima, neki su pravnici. Kao profesori, sigurno su studente podsećali i na prastaro: Ignoratio legis nocet! (Nepoznavanje zakona škodi). Kako da "petice" i dalje upisuju samo studentima? A ako su znali za rok, što su ćutali? Ima "vađenja" i vađenja, neka su samo dalje "uvaljivanje". Svaka reč ima odjeka, a i svako ćutanje (Sartr)! Pogotovu ako, kao u ovom slučaju, omogućuje dalje pritiske i "zataškavanje".

 

Ponovimo, treba zapamtiti ovo ime! Kroz izvestan broj godina služiće na čast svojoj sredini više nego danas, kada njena sredina uglavnom i ne zna šta je čast. Nažalost, zbog sada odraslijih, uključujući većinu njenih i ostalih profesora, možda njena sredina neće biti ova sadašnja! A ako ne bude služila na čast nijednoj, to će značiti debelu štetu za svaku u kojoj bi se našla. Ali i bruku za ovu u kojoj se dosad uspešno formirala, jer joj nije omogućila dalje formiranje! Ili ga čak zaustavila, jer se nije ograničila na studenta koga interesuju samo njegove studije...

 

Uzgred, takozvani Dečji krstaški rat, bio je kad je bio. Iz njegovog više nego tužnog ishoda, ili nije ništa naučeno ili je zaboravljeno. Sudeći bar po tome što se mnogo važnog ali i "osetljivog" i "opasnog", baš za odrasle, prepušta "deci". U ovom slučaju i da, mada to njihovom mentalitetu ne odgovara, vode računa o "procedurama". Možda i "kojekakvim", ali zbog čijeg nepoštovanja na sudu padaju rešenja i odluke. Ali i opstaju njima suprotna, u normalnim stanjima nezamisliva!

Blogovi