Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
18.12.2019, 10:20

Rodilo se (grbavo), a i te kako ima ko da ga ljulja!

č: | fb:

Da li je nešto krupan događaj, normalno, zavisi od količine i vrste pažnje koju mu mediji poklanjaju. (Poodavno je rečeno da ga i nema, ako ga nema na televiziji). Zavisi i od "trenutka", da li je u njemu i pre kraćeg vremena, bilo još krupnijih. Ili samo više "izvikanih!". A pored ostalog (počev sa svojom i "prirodom" oblasti u kojoj se pojavljuje), trebalo bi da zavisi i od toga koliko će trajati njegov uticaj.

 

Neki će biti krupan tek kada se shvati da su aktuelna događanja, njegove posledice. I kojih ne bi bilo (ili ne u tolikoj meri), da mu je poklonjeno onoliko pažnje koliko je zaslužio. Normalno, onda kada se pojavio... Tako će biti, nažalost, sa događajem koga kao da nije bilo! U pitanju je saopštenje Saveza studenata pravnog fakulteta u Kragujevcu kojim se osuđuje i naziva sramnim presuda Višeg suda u Smederevu, akterima afere "Indeks".

 

Navodno, "Ovaj sraman čin ponovo baca ljagu na naš fakultet koji poslednjih godina ide uzlaznom putanjom u svakom smislu".

 

Pročitajmo ponovo i razmislimo o tom činu, činjenju (činovima) tog fakulteta poslednjih godina, i sadašnjoj i budućoj ulozi i položaju pisaca Saopštenja! Čin je prvostepena presuda, časkom: posle deset godina! Činjenja fakulteta su ignorisanje sudskih postupaka protiv dvanaest profesora i saradnika, i čak njihovo unapređivanje. Mada se ne mora biti pravnik (a kamoli profesor prava), pa znati da iole častan traži vlastito izuzeće, dok se na odgovarajući način ne reši njegov "slučaj". U činjenja fakulteta zaista spada i idenje uzlaznom linijom, jer od najnižeg mogućeg za jedan pravni fakultet, jedino moguće idenje i jeste uzlazno!

 

Najvažnije u ovom događaju, krupnom tek u budućnosti, jesu studenti ovog fakulteta. Ne zaboravimo koliko smo lepog slušali i čitali, pa i pisali o studentima. Ali Beogradskog univerziteta! Razume se, nikako svih. Ništa čudno, svi znaju da u žitu ima i kukolja, a dugo živeći i pamteći sećaju se čuvenih intelektualaca koji su u studentskim pobunama tokom sedme decenije prošlog veka, ukazivali i na prisustvo "fašizma s leva".

 

Njihovo saopštenje je u najboljem politikantskom maniru i rečniku, apsolutno nedostojnom "akademskih građana". A tek studenata prava pa i budućih sudija, onih koje u Americi (koju skidamo s dnevnog reda svodeći je na CIA i NATO), iskreno nazivaju "Vaše visosti!". Podsećanje da saopštenje nisu pisali svi studenti nego "zna se ko", ne stoji. Gde su ostali, ne posle obnarodavanja Saopštenja, nego tokom tih deset godina? Uključujući i saopštenje kojim isti Savez osuđuje proteste, zbog prebijanja Borka Stefanovića?

Blogovi