Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
10.01.2020, 11:41

"Vaše pravo da znate sve!"?

č: | fb:

Da se napravi pamtljiva i ubedljiva reklamna poruka, kao i dobar vic, često je potrebno malo nasilja nad stvarnošću. Ništa strašno, to je na rečima ili (i) slikama, stvarnost ostaje kakva je? Pa i ne, u slučaju reklamne poruke. Ako baš i ne menja stvarnost, menja sliku stvarnosti. Time odnos prema njoj, a preko njega i nju...

 

Staro je i prilično poznato zameranje poruci iz naslova koja reklamira RTS, da su joj ključne reči "prazni zvuci". Ni o kakvom "pravu" se ne radi, jer ne postoji neko od koga gledaoci mogu tražiti da natera RTS da im omogući korišćenje svog prava! A zatim, "sve" znači svašta i ništa. Ali sigurno se ne svodi, na ono što vam omogućuje "vaš prozor u svet". Za njega se često i iz očiglednih razloga, kaže da je "vaš pendžer". Usto samo otškrinut! Što je i razumljivo, kakav bi bio prozor, kroz koji bi se videlo "sve"? Iako drukčije, od jednog do drugog pripadnika svih "vas!".

 

Manipulisanje otvaranjem "prozora" manje ili više za ovo ili ono, ovima ili onima, u "udarno vreme" ili njemu suprotno..., takođe je staro i prilično poznato. Zato je bolje, da ne kažemo baš da je "krajnje vreme", obratiti pažnju na takođe staro ali slabije isticano: "otvaranje prozora" za ono čemu ne treba da bude otvoren. Po zakonu, a ne po nečijoj želji, hiru ili nečem trećem.

 

Pogledajmo više nego svež, slučaj "Malčanskog berberina!". Interesovanje "svih" je razumljivo i opravdano, tako da im je trebalo izaći u susret? I jeste, da to nije (pre i mnogo više!) i "slučaj" male Monike. Pošto je maloletna (dete!), zakon je s pravom štiti više nego načelnu "privatnost", svih! (Veća sudska zaštita prava na "duševnu bol" odraslih, uključujući one za koje je to jedini dokaz posedovanja duše, ne ide na dušu zakonu).

 

Pomislimo na njen budući život!!! Ako već nisu korišćeni samo njeni inicijali, zar posle fotografija po kojima će je svuda prepoznavati, treba javno iznositi za šta je još, pored "otmice", optužen Ninoslav? Čak i bez toga, upornim podsećanjem na ono zbog čega je već robijao? Zar je trebalo u sredz, drugi dan Božića, "informisati" da je jedna ubijena devojka, nađena "polugola"? Tačno je da neće trpeti u budućem životu (kakav cinizam!), ali zašto bez poštovanja dosadašnjeg? I nažalost, tako kratkog... Oba puta i u nizu drugih slučajeva, ovo je izlaženje u susret pravu da znaju sve, onima sklonih senzacionalizmu. I to, ako je moguće sa elementima pikanterije pa i morbidnosti!

 

Ovako i uopšte, pošto imamo pravo da znamo sve, nešto loše ostaje izvan pažnje javnosti. Nema ga, jer ga nema na "vašem pravu da znate sve!". Zato ga ne očekujte, i ne radite na tome da se i ne pojavi. Neka stvarnost ostane kakvom jeste, i nastavi da biva i gorom nego što jeste...

Blogovi