Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
12.02.2020, 11:20

Bojkot je moguć uvek, a stotina žena u Skupštini?

č: | fb:

Prekid bojkota i učešće u radu Skupštine od strane Gordane Čomić očekivano je izazvalo deljenje na one koji je "razumeju", i one koji je osuđuju. Više nego razmišljanje o mnogo ozbiljnijem: partijska disciplina ili značajan prilog stalnoj borbi za poboljšanje položaja žena? Čitave "bolje polovine" birača! O doslednosti i poštovanju dogovorenog u opozicionim redovima, takođe. Bilo bi tu posla za etičke odbore, bar koliko za slučaj Gordane Čomić...

 

Što premijerka hvali Čomićevu, nskreno ili u želji da još malo napakosti demokratama, nije važno. Kroz izvesno vreme i tako se neće pamtiti šta je prethodilo izmeni zakona, verovatno ni ko je inicirao izmenu. Pa ni sada, većini žena neće biti važno ko im je obezbedio najmanje četrdeset posto mesta na listama. Važno je da je obezbedio! Pamtiće se i loše po demokrate, sadašnji lep poklon protivnicima: jako važna promena, nastala je u vreme vladavine naprednjaka! Ko nije spreman da "iskoristi priliku" umesto tvrdoglavog držanja za "principe", nije uspešan bilo gde. Pogotovu u politici. (Jedan veoma cenjeni filozof, sve je bacio u razmišljanje knjigom "Pohvala nedoslednosti").

 

Umesto da vide šta se još može spasti i kako nekako profitirati od uspeha svoje članice i generalne sekretarke, dodatno pomažu naprednjake. Ne samo što nisu prekinuli bojkot i podržali ono za šta se stalno zalažu, nego kažnjavanjem Čomićeve dodatno pokazuju da su protiv poboljšavanja položaja žena...

 

Tvrdnja jedne novinarke da vlast opozicije u nekoliko opština (opravdanje za izlazak na lokalne izbore) predstavlja samo "ostrvca slobode", bez slobode u celoj državi to nije važno, mišljenje je iste vrste ali bez težine mišljenja vrha jedne stranke. Oba puta radi se o nepoznavanju dosta toga. Politike, za koju se redovno kaže da je veština mogućeg, i uticanje na vlast ako se nema! I slobode, koja počinje oslobađanjem. Nekih ljudi i mesta, delatnosti..., nikako odjednom svega. "Sve, ili ništa!", u najvećem broju slučajeva svodi se, za slabiju stranu, na "ništa".

 

Radi se i o nepoznavanju, ali i potcenjivanju birača! Da ih ozbiljno zanimaju njihova pretakanja i preganjanja, prvobitno o "broju kolona", zatim o bojkotu, stalno o tome ko jeste a ko nije opozcija, sada o partijskoj disciplini... A ne da budu slobodni ako mogu a u nekim opštinama već jesu, umesto čekanja slobode za celu Srbiju!

Blogovi