Red za glasanje (21.06.2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Red za glasanje (21.06.2020.) (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2020, 09:02

Isti klinac, čak u istom pakovanju...

č: | fb:

Ništa neobično u pogledu izbora kao sve više "večitog derbija!". Znalo se da se ishod zna, novo je da će gradonačelnik i formalno biti pomoćni trener, glavni je i ranije bio drugde. Znalo se i da će odlučiti "navijači", dve i dosad vladajuće stranke.

 

Pravi pravcati "vernici", kao i svuda, imuni na argumente. (To nemaju u vidu vernici u obraćanje preko televizije). Džabe je pitati glasače SPS, kakve su veze te interesne grupe sa socijalizmom, do završnog mitinga. Ili podsećati one SNS, na brojne afere. "Došli su na derbi", i glasali!

 

Da nije smanjenog cenzusa i odsustva potrebe za uobičajenom kalkulacijom: propašće mi glas ako glasam za koga bih glasao, ali nema šanse, ostvarile bi još bolji rezultat. Normalno, uz pomoć onih koji redovno izlaze "zbog radi sigurnosti". Inače apolitičnih, ali apolitičnost redovno ide uz pasivnost i poštovanje vlasti. I bez hrišćanskog "Bogu Božje, a caru carevo!", na koje je crkva "diskretno" podsećala. Glasanje im je građanska obaveza, a vlast propisuje obaveze! A nije loše ni pripadati pobedniku, ili "Kud svi Turci, tu i goli Mujo!".

 


Potučeni do nogu, mahom su u politici amateri koji su igrali protiv profesionalaca, pod sloganom: "Važno je učestvovati!". Zbog pomenutog odsustva kalkulacija, poneko je "ni kriv ni dužan", dobio jedan mandat... Bojkotaši se teše, nikad manjim izlaskom birača. Ne priznajući poznato: nisu izašli zbog njihovog poziva, nego što su siti i vlasti i njih... Teše se, kao i prvopomenuti, i da su im glasači malobrojni ali kvalitetni. Dok su "njihovi" pasivna manjina ili masa sa pozitivnim stavom prema vlasti jer im obezbeđuje hleba i cirkusa. Povremeno, još ponešto... Ima u tome istine, teorije elita čovečanstvo dele na aktivnu manjinu ili elitu i pasivnu većinu ili masu, stare su i nisu nastale kod nas... Pa šta? Masa se može i prezirati, ali se s njom mora računati... Upravo toga nije bilo, i teško da će ga biti.

 

Bez promene pozitivnog stava znatnog dela birača koji glasaju kao masa ili kako im kaže njihova elita (zapravo vođa), od promene nema ništa! A kako do nje, kad ih elita opozicije direktno potcenjuje pričajući kako se "plaše", kako će ih oni "ohrabriti"? Kao stalno potpuno drukčiji od birača? Za razliku od "naprednih", takvih da birač s pravom veruje da bi ih mogao zameniti... Uporno im se nudi njima nepotrebno i apstraktno: "fer-uslovi", "ponos", "sloboda", "građani"! "Sloboda medija sa nacionalnom frekvencijom", onima koji osim Pink-a i Informera (koji uredno gostuje na Pink-u), ne prate druge medije? Kao da za svoj glas ne treba da dobiju ono što im treba, i kao da se "poklonu u zube ne gleda!". Kao da sto evra nije za bacanje, kao da ne najavljuju još?

 

I sve to nudi šaroliki skup mesija, od kojih svaki najviše vodi računa da drugi a ne on, ne postane Mesi... Pogledajmo, naš mlađani Lokalni front, pocepao se ne doživevši prve izbore. Ni u demokratskoj stranci, a kamoli celokupnoj opoziciji, ne mogu ni oko čega da se slože, a treba da se složno suprotstave uigranom timu... Kakva je samo lepa čestitka pobedniku i doprinos njegovom daljem trajanju, sednica njenog Glavnog odbora baš na dan izbora! Ko predstavlja tu stranku, za koga bi se glasalo da je izašla na izbore?

 

Nezadovoljnima neka je uteha to što Vučić ostaje sa hroničnim problemom. Mnogo bi voleo da nema nikog osim njegovih kojima može da podvikne: "Tišina, tamo!", a oni kušuju jer ih "Nikome ne da!". A mora da ih ima, koga da pobeđuje, na koga da se žali? A nije mu ovo naročiti uspeh, nisu vidljivo (sa brojkama) poraženi pravi protivnici: Đilas, Jeremić, Tadić. Što bi ga više radovalo od izlasnosti kakvu je želeo...

Blogovi