Raskopan trotorar u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
Raskopan trotorar u Karađorđevoj (foto: Đorđe Đoković)
06.11.2014, 07:40

Dve priče loše prakse

č: | fb:

Kopanje trotoara u Karađorđevoj

Ponekad pomislim da se ovako radi samo, isključivo i jedino u Valjevu i nigde više. Često pomislim da sam u pravu. Veći deo trotoara u Karađorđevoj ulici, leva strana od Medicinske do Prve osnovne škole, je prekopan, kako bi stambena zgrada koja se gradi na uglu Karađorđeve i Nušićeve ulice bila priključena na trafostanicu. I to na dve trafostanice, u slučaju da „ako jedna iskoči, druga bude u funkciji”, stručno su objasnili. Kopa se tik uz zgrade, uz same temelje u dubinu. Stanari zabrinuti, pitaju – može li da šteti našim zgradama? Stručnjaci stručno i kratko odgovaraju – ne može. Kopa se usko, a duboko jer je „taj koridor jedino dostupan!” Sve ostale koridore su, ranije, zauzeli vodovod i kanalizacija, struja, telefon, toplovod, semafor, internet...

Kanal u Nušićevoj

Kanal u Nušićevoj (Foto: Đorđe Đoković)

Kopaj, zatrpaj, zakrpi... Kopaj, zatrpaj, a može i bez krpljenja, već godinama slika na valjevskim ulicama i trotoarima. Kako kome i kada padne na pamet tako i kopa. Bez plana i reda. Da li je moguće planirati i neke radove obaviti istovremeno? Recimo, da li je prilikom kopanja za toplovod moglo i kopanje za struju? Kažu – „Al’ ti je pitanje. Pa naravno da nije moglo”. Dobro, da pokušam sa drugim pitanjem, da li je moguće kopati istom ili već jednom prekopanom trasom? Kažu – „Pa naravno da nije moguće!”  Treća sreća, pitam, zbog čega? Kažu – „Zato!” E, to je već odgovor.

Ugao Nušićeve i Karađorđeve

Ugao Nušićeve i Karađorđeve (Foto: Đorđe Đoković)

Još jedna priča o "dobro pripremljenom terenu za gradnju" i struji.

Temelj za prvu kuću u Rebelju iskopan je juče. Kopanjem temelja “iskopani” su i neki problemi, nadležni kažu da su “lako rešivi”. Jedan od problema je i taj što nigde u blizini placa, gde se gradi kuća, nema dalekovoda, bandere…struje. Mora da se “odnekud dovuče struja, a to će da potraje i košta, a ko će to da plati?” Nije problem plaćanje, ali je problem kako graditi kuću bez mešalice, jer mešalica neće bez sruje, a struje u blizini nema. “Mora se dovući”. A zima samo što nije!

Rebelj

Rebelj (Foto: Miodrag Vujić / Direkcija za urbanizam)

Blogovi