Mionica izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Mionica izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2014, 12:27

Mionički izbori: biti ili ne biti

č: | fb:

Žitelji Mionice imaju još šest dana za odluku koga birati na vanrednim lokalnim izborima, 28. decembra. Političkim partijama preostalo je nešto manje vremena, pa tako do petka u ponoć valja odlučno „zadati poslednji udarac Mioničanima”, kako bi izabrali prave. „Svaka greška se skupo plaća”, podsećaju žitelje Mionice političari, koji se i vikendom nesebično daju „Budućnosti za Mionicu”. Prošli su Mionicom, ovih izbornih dana, i oni koji nikada nogom u tu varoš nisu kročili, niti će (makar bilo još izbora).

Najbrojniji su bili socijalisti - Dušan Bajatović, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Branko Ružić, Slavica Đukić Dejanović... obilazili i sela, ne samo varoš. Gazili blato i po noći, pitali seljake za muku i kako im pomoći. U zemljotresne krajeve, gde još ima napuklih kuća, nisu zalazili. Pitaće ih oni koji su bili ili su još uvek na spisku, a šta im odgovoriti. Mnogi se čude da su socijalisti na teren istrčali sa ovom petorkom. Mioničanima gas ne treba, bivšeg ministra prosvete skoro da su i zaboravili, Mrkonjića se sećaju, al’ od stare slave se ne živi... Socijalisti najbolje najavljuju za završnicu, ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković i ministra energetike Aleksandra Antića.

Milutin Mrkonjić u kampanji SPS

Milutin Mrkonjić u kampanji SPS (Foto: Kolubarske.rs)

Najskromnije su, u svakom smislu, demokrate. Bez plakata, kačketa, upaljača, zastavica, bez kuvane rakije i vina... bez obećanja. U Mionicu došao, i to dva puta, Bojan Pajtić i jednom Dragan Šutanovac. I lider demokrata je gazio blato, po danu, u nedelju, obišao tri sela. Nije mnogo obećavao. Šta novo obećati, kad je sve obećano još pre 14 godina, pa pre osam godina, pre... Demokrate su KOC (Kulturno obrazovni centar) izabrale za završnu promociju. Decembar je, hladno, ko će skup držati napolju!? Druga zvučna imena demokrata Mionicu nisu pohodila. Da li ih nema, nisu zainteresovana za malenu varoš ili za demokrate ovi lokalni izbori ipak nisu „biti ili ne biti”.

Bojan Pajtić u Mionici

Bojan Pajtić u Mionici (Foto: kolubarske.rs)

Najagresivniji, najbogatiji, najbrojniji, najbolje pripremljeni za mioničke izbore su naprednjaci. Zvučna imena SNS ne dolaze, imaju važnija posla, ministri su, prave budžet, vode Srbiju ka boljitku. Imaju oni svoje novosadske dečake koji će raditi kampanju jednako dobro kao i oni. Politički protivnici tvrde da ti aktivisti dnevno koštaju 2000 evra!? Na konačištu su u „Gringu”, u centru varoši, i u Banji, malo od varoši. Dođe povremeno da ih obiđe, da im se nađe, ako nešto zatreba, Andrej Vučić, brat lidera naprednjaka Aleksandra Vučića. Aktivisti aktivni. Upoznali Mionicu, k’o svoj Novi Sad. Idu od vrata do vrata, od telefona do telefona (stabilnog), zovu i mobilne i to samo pretplatnike mt:s-a (!), šalju pisma na kućne adrese sa preciznim upustvom koga glasati... Organizovali su u Mionici i Banji Vrujci i akciju besplatnog pregleda i deljenja naočara za vid. Što vid i naočare? Što ne sluh i slušni aparat? Ili neki aparat za popravljanje mozga? Ili?

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić (Foto: Đorđe Đoković)

Naprednjaci su na završni skup, u nedelju, došli sa najjačim, najboljim i najhrabrijim – predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predizborni skup, na iznenađenje mnogih, beše na platou, na samom ulazu u zgradu Opštine, a ne na Mišićevom trgu. Bezbednost je u pitanju. Trg je otvoren, brisan prostor... Možda je plato manji, ali je sigurniji.

I dok lideri demokrata i naprednjaka poručuju, kritikuju, grde, hvale, obećavaju... socijalisti se odlučiše za varijantu „udri brigu na veselje”. Večeras na Trgu pevaju, za starije, Ana Bekuta i, za mlađe, Galija. A možda i obrnuto! Kako god, biće veselo, biće i kuvane rakije i vina da se ugrejemo, a biće i nešto da se čalabrcne.

Predsednik Ivica Dačić je ministar inostranioh poslova, pa je češće u inostranstvu, nego u lokalu. Zato večeras neće doći u malenu Mionicu. Mada, možda iznenadi, kad mu se Mioničani najmanje budu nadali, dođe i zada poslednji udarac (ko bi reko čuda da se dese...) pred lokalne izbore „biti ili ne biti!”

Blogovi

 • "Svi smo mi, isti!". Tačno, a po čemu ili dokle?

  Davno je, "još u socijalizmu", i to pre njegovog kraja, međunarodno i ne samo od strane marksista priznati sociolog Josip Županov, razvijao tezu [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 20 sati 6 minuta u Bez kraja

 • "Bilo kakva da je, moja je!"

  Šta znači biti "za svoju zemlju" odnosno "svoj narod", što je zahtev za koji se obično smatra nečim o čemu nema spora? (Pa ni razmišljanja). Za [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 7 dana 19 sati u Bez kraja

 • "Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

  Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 11 dana 22 sati u Bez kraja

 • Praznik nije samo dan, kada se ne radi...

  Prođe još jednom, izvestan datum u julu. Sa izvesnim uvažavanjem kao Ivanjdan, i mrštenjem kao nekadašnji Dan ustanka naroda Srbije. Oba puta [...] dalje | blog

  Bez kraja Pre 15 dana 18 sati u Bez kraja