Posledice poplava (foto: Đorđe Đoković)
Posledice poplava (foto: Đorđe Đoković)
17.06.2014, 15:05

Svako priča svoju priču

č: | fb:

Od katastrofalnih poplava koje su sredinom maja zadesile Srbiju i u 40 opština i gradova, napravile štetu od oko dve milijarde evra, prošlo je 34 dana a Vlada Srbije još uvek nije donela sistemsko rešenje o sanaciji posledica poplava. Osim obilaska postradalih, obećanja, saosećanja, najava i solidnog marketinga, Vlada ne preduzima ništa konkretno kako bi pomogla ugroženom narodu. A ministri svaki put kada se oglase ili odu na turneju po Srbiji poručuju da „moramo biti brži od vremena i sve posledice sanirati do jeseni”. Kako biti „brži od vremena” kada republička Komisija još uvek procenjuje štetu a Republička vlada još uvek traga za najboljim rešenjem i, naravno, parama? Doduše, kada slušamo izjave pojedinih ministara i državnih zvaničnika, zaključujemo da je čuveni lex specialis već donet, ostalo je još samo da se o njemu izjasne poslanici Skupštine Srbije.

Posledice poplava

Posledice poplava (Foto: Đorđe Đoković)

A lex specialis-a nema ni u obrisima

Kada je u subotu (14. jun) u Valjevu boravila ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Snežana Bogosavljević Bošković najavila je da  će „Zakon tipa lex specialis biti donet ovog vikenda, (14. ili 15.juna) tako da će u ponedeljak (16. juna) ići u Skupštinu Srbije na usvajanje i taj zakon će sistemski rešiti pitanja kako dalje ići u obnovu i izgradnju”.

U ponedeljak (16.jun) se zakon o saniranju posledica poplava tipa lex specialis nije, kako je ministarka najavila, našao u rukama poslanika, već se našao na stolu, u kabinetu premijera Srbije Aleksandra Vučića, gde se okupilo 40 predstavnika lokalnih samouprava u želji da sazna šta i kako će im država pomoći na sanaciji štete i od kojih para. Prema tvrdnji predstavnika gradova i opština, koji su bili na sastanku, premijer Vučić ih je obavestio da će se sutra (utorak, 17. jun) pred odbornicima Skupštine Srbije naći predlog zakona o sanaciji posledica katastrofalnih poplava. Reč je o zakonu u formi lex specialis kojim se lokalne samouprave oslobađaju obaveze raspisivanja tendera za izvođače radova na sanaciji šteta od poplava i klizišta, čime se skraćuje postupak za donošenje odluke o izvođaču radova.

Međutim ni u utorak (17.jun) predlog zakona o saniranju posledica u poplavljenim gradovima i opštinama Srbije nije se našao pred poslanicima republičkog parlamenta.  

Na sajtu Vlade Srbije u rubrici vesti objavljeno je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava, kojem su prisustvovali i resorni ministri, najavio da će Vlada u toku ove nedelje usvojiti i na razmatranje u Skupštinu Srbije uputiti Izveštaj o aktivnostima državnih organa tokom poplava, kao i Predlog zakona o saniranju posledica u poplavljenim gradovima i opštinama Srbije.

Dakle, ako je više verovati vestima objavljenim na sajtu Vlade Srbije nego verovati ministarki poljoprivrede i predstavnicima opština i gradova koji su razgovarali sa premijerom, predlog zakona o saniranju posledica poplave Vlada tek treba da usvoji i to u toku ove nedelje. U toku čega ili kada će se taj predlog naći pred poslanicima nije precizirano ni u vestima na sajtu Vlade Srbije.

Posledice poplava, ministar Ilić u obilasku

Posledice poplava, ministar Ilić u obilasku (Foto: Đorđe Đoković)

Kada je 30. maja Valjevo i ruševine keja Kolubare obišao ministar za vanredne situacije Velimir Ilić obećao je, ne usvajanje zakona jer za lex specialis je tada bilo rano, nego je obećao, i to čvrsto, "da će svako zimu dočekati u svojoj kući a da će ovih dana biti popravljeni seoski putevi".

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 9 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara