Ispred prostorija SNS-a (foto: Đorđe Đoković)
Ispred prostorija SNS-a (foto: Đorđe Đoković)
07.01.2016, 09:25

A da zavirimo malo i u svoje dvorište?

č: | fb:

Kao što to obično biva u mnogim situacijama, tako i u ovoj snežnoj, povela se rasprava i polemika da li je grad dobro ili loše očišćen, da li je sneg iznenadio gradsko rukovodstvo i putare, da li su blagovremeno i dobro reagovali. Mnogo je onih koji grde, kritikuju, gunđaju, nezadovoljnih, koji kažu da grad liči na zaostalu palanku, da se od snega ne može ni ulicom ni trotoarom, da je grad paralisan... jednom rečju, tvrde, katastrofa.

Ljuti su oni u čije ulice mehanizacija nije ušla, ljuti su i oni u čije ulice je ušla, ali nije očistila sneg „do crnog“, ljuti su i oni što ne mogu da se kreću trotoarima, ljuti su i oni što ne mogu da se parkiraju, ali i oni što ne mogu da uđu u svoje dvorište... Može biti da su svi u pravu. Može biti da s pravom očekujemo da neko drugi umesto nas očisti ulice, trotoare, prilaze kućama, objektima, lokalima, jer "plaćamo porez". Mnogo je više onih koji kritikuju i grde, nego onih koji su uzeli lopatu u ruke i očistili sneg ispred svojih životnih i radnih prostora. Lakše je grditi i prstom upirati, nego u svoje dvorište ili ispred svojih vrata gledati.

Pitam se koliko nas je očistilo sneg ispred svojih kuća, a koliko je onih do čijih domova vode puteljci ili tragovi stopa, a ljuti su zbog loše očišćenih ulica i trotoara.

Vlast se brani da nije moglo bolje. Srpska napredna stranka, koja je opozicija u Valjevu, grdi vlast i tvrdi da je moglo bolje. Vlast upozorava građane da će biti kažnjeni ako ne očiste sneg ispred svojih objekata, a istovremeno je sneg neočišćen ispred gradskih i državnih institucija i niko ih ne upozorava da će biti kažnjeni.

A, zar upravo gradske i državne ustanove i svi oni koji kritikuju ne bi trebalo da budu primer? Zar rukovodstvo SNS ne bi trebalo da očisti sneg prvo ispred svojih vrata, pa tek onda da upre prstom u one koji sneg ne čiste, pa zato, kako napisaše u saopštenju za javnost, "najoštrije osuđuju zimsko održavanje grada".

Da smo previše kritični prema drugima, a premalo prema sebi, da očekujemo da drugi rade ono što je i naš posao, da više volimo da kritikujemo nego da radimo i da pravila nisu jednaka za sve pokazuju fotografije, načinjene juče u podne.

Neočišćen sneg na trotoaru ispred zgrade gde je Sektor za vanredne situacije, ispred Gimnazije, ispred VIPOS-a, zgrade Tužilaštva, Poreske uprave, Crkve, zgrade u Ulici Vuka Karadžića, koja je napuštena, a u vlasništvu je Grada... Neočišćen je sneg i na ulazu u prostorije SNS i DS.

Ispred Civilne zaštite

Ispred Civilne zaštite (Foto: Đorđe Đoković)

Prolaz između Gimnazije i Moderne galerije

Prolaz između Gimnazije i Moderne galerije (Foto: Đorđe Đoković)

Gimnazija, ulaz kroz kavez

Gimnazija, ulaz kroz kavez (Foto: Đorđe Đoković)

Između Vipos-a i Višeg tužilaštva

Između Vipos-a i Višeg tužilaštva (Foto: Đorđe Đoković)

Zgrada Poreske uprave

Zgrada Poreske uprave (Foto: Đorđe Đoković)

Sneg na trotoaru ispred crkve

Sneg na trotoaru ispred crkve (Foto: Đorđe Đoković)

Zgrada u Vuka Karadžića

Zgrada u Vuka Karadžića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ispred prostorija SNS-a

Ispred prostorija SNS-a (Foto: Đorđe Đoković)

Ispred DS-a

Ispred DS-a (Foto: Đorđe Đoković)

Naravno ima i pozitivnih primera, kao što je očišćen trotoar ispred Biblioteke, koji su pre dva dana čistili zaposleni, a među njima najviše žena, dama, koje su bez stida i veće muke uklonile sneg! Dobar primer je i trotoar ispred sudova i „Vidraka“.

Biblioteka

Biblioteka (Foto: Đorđe Đoković)

Biblioteka

Biblioteka (Foto: Đorđe Đoković)

Trotoar pored Višeg suda

Trotoar pored Višeg suda (Foto: Đorđe Đoković)

Očišćen prostor ispred Vidraka

Očišćen prostor ispred Vidraka (Foto: Đorđe Đoković)

Za svaku pohvalu su i žitelji Ulice Pere Komirićanca, koja nije na spisku prioriteta i u koju mehanizacija ne zalazi. Nisu čekali putare, niti su kukali nad svojom nesrećnom sudbinom, nego su se organizovali, jedan čas „lopatali“ i ulicu, koja izlazi na Ulicu vojvode Mišića, očistili „do crnog“.

Ulica Pere Komirićanca

Ulica Pere Komirićanca (Foto: Kolubarske.rs)

 

 

Blogovi