Gradski trg i gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg i gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
11.01.2017, 14:18

Valjevo Valjevce ne nagrađuje

č: | fb:

Valjevo, kao retko koji grad a biću slobodna da ustvrdim kao jedini grad u Srbiji, ne nagrađuje svoje sugrađane. Nagrade i priznanja se po pravilu dodeljuju, na kraju ili početku godine, uspešnim, vrednim, talentovanim, humanim, dobrim, onima za primer, na koje smo ponosni...

 

Ako izuzmem godišnju nagradu Regionalne privredne komore, koja se dodeljuje na nivou Republike i u svim gradovima u Srbiji, drugih priznanja u Valjevu na kraju ili početku godine nema. Nekada smo nagrađivali najuspešnijeg sportistu ili klub, proglašavali kulturni događaj godine, birali Valjevca ličnost godine...

 

Danas među nama najboljih nema jer zagledani samo u sebe i svoje uspehe druge ne primećujemo ili ne želimo da ih primetimo plašeći se da oni ne umanje naš uspeh, naš značaj, naš talenat, naše dobro, naše humano... Bolje je ovako. Ne nagrađivati i ne isticati druge. Bolje je ne primećivati uspešne, vredne, talentovane, jer ih nagrada može učiniti još većim, a nas još manjim.

 

Da Valjevo Valjevce ne nagrađuje i da Valjevo ne voli uspešne dokaz je i to što par godina nije bilo ni godišnje nagrade najboljim pojedincima i kolektivima, koja se dodeljuje za Dan grada. I ne samo da nagrada izostaje, nego bivaju osujećeni i pokušaji da budu izabrani najbolji među nama, iz sitnih ličnih i političkih interesa.

 

Naslovne strane Kolubare

Naslovne strane Kolubare

Odlučila sam da baš danas pišem o nagradama, o nagrađivanjima najboljih i dobrih, jer je 11. januara svake godine od 1995. do 2014. godine biran "Valjevac ličnost godine".

Idejni tvorac tog priznanja, čovek koji je smatrao da su nagrade prilika, ne za izdvajanje, nego za zahvalnost vrednim, pametnim, darovitim, hrabrim Valjevcima, Zdravko Ranković preminuo je 17. avgusta 2014. godine. Njegovim odlaskom, ugasilo se i priznanje "Valjevac ličnost godine". Moglo je biti nastavljeno, ali bez Zdravka i njegove "Kolubare" to priznanje, koje je priželjkivao svaki Valjevac, ne bi bilo isto.

 

Bila je tradicija da se na dan osnivanja Izdavačkog preduzeća "Kolubara" 11. januara dodeljuje to priznanje. Izbor najboljih počeo je 1995, i prve dve godine ličnost godine je birao žiri revije "Valjevac", koja je docnije promenila ime u "Kolubara". Taj jedinstven izbor, koji je svojevrsna nagrada i priznanje za učinjena dela, postignute rezultate, za trag ostavljen u godini, trajao je dve decenije.

 

Možda u Valjevu izostaju priznanja i nagrađivanja zbog toga što se u ovoj zemlji, pa samim tim i u ovom gradu, izbori održavaju skoro svake godine, pa tako oni koji su izabrani smatraju da su oni zapravo ličnosti godine, oni su ti koji su dobitnici godišnje i svake druge nagrade.

 

Blogovi