ŽKK Student Valjevo (foto: Iz albuma Milana Pavlovića)
ŽKK Student Valjevo (foto: Iz albuma Milana Pavlovića)
21.04.2018, 10:19

Košarkaški vremeplov: ŽKK Student

č: | fb:
Od Milana Pavlovića dobili smo mejl, kojim nas podseća na 1990-te godine i ŽKK Student, koji se tada uspešno takmičio u Prvoj ligi SFRJ i SRJ, te evrokupovima. Ravnopravno sa najboljim jugoslovenskim ekipama, od Ljubljane i Banja Luke do Beograda.
 
 
Priču je započeo Dušan Puća Rakić, profesor fizičkog vaspitanja u Tehničkoj školi, i bivši rukomrtaš i košarkaš Metalca, koji je ekipu sastavljenu iskljućivo od valjevskih sednjoškolki Nina Vlajković, Đerić, Beljić... doveo do prvog mesta u Srpskoj ligi. Klupsko rukovodstvo, koje se do tada bavilo uglavnom muškom ekipom sa Pvićevićem, Kovačevićem, Tešićem, Marčetićem, Rakićem, Avramovićem i ostalima, a docnije će biti pojačana novobeogradskim momcima Aškićem i braćom Mijić, uglavnom iz Ušća, u Valjevo dovodi Gordanu Kovačević, odličnu igračicu, a za trenera njenog supruga Dragoša.
 
 
Tek docnije biće formirana prava prvoligaška ekipa, koju je kao trener vodio Zoran Kovačević. Stigle su Olja Vasić iz Beograda, Violeta Blagojević iz Skoplja, Partizanova reprezentativka Jasna Milosavljević, pa Mirjana Sekulić iz Titograda, Marija Lazarević iz Beograda, Vesna Jovanović iz Užica...
 
 
Tu su već bile Ljiljana Gavrilović iz Šapca, te valjevske devojke Nada Jevtić, Jelica Janjić, Olga Milovanović, pa Nikićević, Pavlović, Šaković, Žugić... Pri kraju prvoligaškog staža ŽKK Student stigle su i mlade Beograđanke, Krstović i Bikić.
 
 
Manjak para, uprkos sponozorima poput Jablanice i Dive, uticao je na lagano gašenje i ženske ekipe, samim tim i Studenta, koji je u valjevskoj košarci ostavio ozbiljan trag. O svemu više detalja ima u klupskoj monografiji, čiji je autor jedan od osnivača kluba, internacionalni košarkaški sudija Toma Jovančić, upriličene za 40 godina kluba. U Valjevskoj gimnaziji, potom i u Grandu, okupilo se staro društvo. Dame su se posebno odazvale pozivu organizatora. 
 
 
Muška ekipa Studenta, sa generacijom momaka rođenih 1981. i mlađim, imala je novi uzlet do Srpske lige, a iznedrila je i Miloša Teodosića. Sada postoji Student 014, u regionalnom rangu takmičenja sa dečacima odraslim u kulbu. Ženske ekipe nema, a poslednji pokušaji bili su kada su postojali Mladost i Zicer ali se taj projekat nije održao.

Blogovi