Borba protiv korona virusa  (foto: Đorđe Đoković)
Borba protiv korona virusa (foto: Đorđe Đoković)
27.03.2020, 11:39

Valjevo, grad čije se ime ne izgovara dok ga Vučić ne izgovori

č: | fb:

"Valjevu preti izolacija ili karantin", to su pre dva dana nagovestili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pulmolog dr Branimir Nestorović. 

 

Vučić je rekao da je Valjevo, pored Beograda i Niša, najveće žarište korona virusa u Srbiji, a do juče taj grad kao "najveće žarište", a to ne biva preko noći, nije postojao ni u jednom medijskom izveštaju, nije se pominjao ni na jednoj konferenciji za novinare Kriznog štaba - epidemiologa i lekara u Vladi Srbije, niti je predsednik u svojim javnim nastupima govorio o Valjevu "zaraženom gradu".  

 

Prvi slučaj korona virusa u Valjevu je zabeležen 13. marta, broj se uvećavao, čak za osam u toku jednog dana, da bi već u sredu bilo 46 zaraženih. Pulmolog dr Branimir Nestorović je rekao da će "zbog porodične svečanosti u Valjevu i neodgovorne grupe ljudi, zbog 20 inficiranih, ceo grad verovatno morati u izolaciju".

 

Nestorović je krivicu za eventualnu izolaciju Valjeva prebacio na one koji su organizovali "porodičnu svečanost" i na "neodgovornu grupu ljudi".

 

A "porodična svečanost", tačnije proslava jedne privatne firme, je organizovana 29. februara ili tri dana nakon čuvene konferencije za novinare na kojoj je jedna "odgovorna grupa ljudi", predvođena Vučićem i Nestorovićem, govorila o "najsmešnijem virusu", slala žene u šoping u Milano", o tome da "građani slobodno idu na utakmice" i da "nema razloga za paniku, jer je korona virus dosta slabiji od običnog sezonskog gripa".

Branimir Nestorović

Branimir Nestorović (Foto: skrinšot)

 

Ispostvilo se da je na toj proslavi organizovanoj u etno restoranu u selu Lelić, gde je istoimeni manastir, bio jedan gost zaražen korona virusom, a da to nije znao. On se samo nekoliko dana pre te proslave vratio iz Austrije sa službenog puta, na granici ga niko nije pregledao, niti uputio da ide u izolaciju ili da se javi zdravstvenoj ustanovi, a desetak dana nakon proslave sa simptomima bolesti završio je prvo u Domu zdravlja, a potom i na pulmologiji Valjevske bolnice, da bi 14. marta stigla potvrda da je pozitivan na korona virus.

 

Ubrzo po uvođenju vanrednog stanja zbog širenja korona virusa, 16. marta je u Valjevu formiran Štab za vanredne situacije čiji je komandant gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. Među prvim merama Štaba je bilo zatvaranje kafića i ograničavanje radnog vremena prodavnica, radnji, pekara… Radno vreme fabrika koje zapošljavaju nekoliko hiljada ljudi, poput Krušika, Gorenja, italijanske kompanije Valy, ostalo je isto. Gorenje je odluku o obustavi rada donelo 20. marta.

 

Policijski čas u Valjevu

Policijski čas u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Gradski Štab se oglašavao saopštenjima, upozorenjima i savetima, ali komandant nije obavestio građane o tome da je u Valjevu potvrđen prvi slučaj korona virusa. Građani nisu bili upozoreni na to da je korona "krenula" sa proslave u Leliću, nisu pozvani da se jave "kontakti kontakta" kako bi se sprečilo širenje virusa.

  

Među zvanicama na proslavi je bio i jedan valjevski sveštenik, u međvremenu je i on oboleo, inače zet zaposlene u Zavodu za javno zdravlje u Valjevu, dok je supruga vlasnika firme doktorka u valjevskom Domu zdravlja.

 

Komandant Štaba Slobodan Gvozdenović, inače lekar, je tek 20. marta, preko saopštenja za javnost, obavestio građane Valjeva da se "virus nalazi u našoj sredini i da na to ukazuju oboleli". Međutim ni tada nije saopštio koliko u Valjevu ima obolelih, koliko u kućnoj izolaciji, niti je rekao kakva je epidemiološka situacija, naročito u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. A tog 20. marta u Valjevu je već bilo 18 osoba obolelih od korona virusa. O broju obolelih i onih koji su u kućnoj izolaciji svakodnevno su, nezvanično ali iz pouzdanih izvora, građane Valjeva informislali pojedini valjevski mediji. 

 

Samo dva dana nakon što je komandant Štaba saopštio da se "virus nalazi u našoj sredini", kada se broj obolelih popeo na 32, valjevski Dom zdravlja poziva lekare, sestre, tehničare, spremačice i vozače da se hitno jave za rad na određeno jer su Medicina rada i još nekoliko timova valjevskog Doma zdravlja, uključujući i tri tima Hitne službe, u izolaciji.

 

Sutradan, 23. marta kada u Valjevu ima 36 zaraženih, Zavod za javno zdravlje saopštava da se obustavlja rad laboratorija na dve nedelje, zato što je petoro zaposlenih pozitivno na korona virus. Navode da je "epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da je infekcija inportovana iz porodičnog kontakta jednog zaposlenog".

 

Ni nakon toga se ne oglašava komandant valjevskog Štaba za vanredne situacije, ne saopštava u kakvoj su situaciji Valjevo i Valjevci. Nije organizovana nijedna konferencija za novinare uprkos zahtevima, pa i molbama, nekoliko redakcija da se saopšte podaci o broju obolelih i upozore građani na izvore zaraze. O tome ne govore ni državni zvaničnici. Jednostavno ignorišu broj zaraženih, kao i onih 400 u karantinu, većina su zdravstveni radnici.

 

Valjevo

Valjevo (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 23. marta na pitanje novinara "kakva je situacija u Valjevu, s obzirom na to da je virus ušao u Zavod za javno zdravlje, koliko su ugroženi zaposleni, a koliko građani", dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" nije konkretno odgovorila. U njenom uopštenom odgovoru ni slovom nije pomenuto Valjevo.

 

Novinar BIRN-a je pitao "da li, kao što to rade druge zemlje, i Srbija može da objavi pol, starosnu strukturu i geografski raspored zaraženih na teritoriji Srbije, s obzirom na to da ti podaci ne ugrožavaju privatnost pacijenata"? 

 

Doktorka Ivana Milošević sa Infektivne klinike KCS je izjavila da bi to bilo dodatno opterećenje, a dr Kisić Tepavčević je objasnila da ne mogu na dnevnom nivou da se bave tom vrstom analize. "Prosečan uzrast svih osoba kod kojih je potvrđen virus je oko 50 godina i dve trećine su muškarci", saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

  

Međutim, dnevni podaci o broju obolelih i to po gradovima i opštinama postoje. Prema tim zvaničnim podacima, u koje su Kolubarske.rs imale uvid, na dan 22.03. 2020. najviše potvrđenih slučajeva korona virusa 81 je u Beogradu, u Nišu je 32, a u Valjevu je 23, slede Ćuprija sa 10, Kikinda i Novi Sad sa po šest potvrđenih slučajeva korona virusa...

 

Da ovi podaci postoje i da mogu biti dostupni javnosti Predrag Kon i Darija Kisić Tepavčević su saopštili 25. marta na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ili samo dva dana nakon što su tvrdili da ne postoje i da bi bili "opterećujući".

 

Na istoj konferenciji za novinare dr Darija Kisić Tepavčević je saopštila da je 38 oblelih u Valjevu, da je Valjevo u vrhu odmah posle Beograda i Niša, što je prvo pominjanje Valjeva od kada je krenula pandemija, dok je epidemiolog Predrag Kon rekao da su dva pacijenta zbrinuta u Opštoj bolnici Valjevo.

 

Malo pre njih, prvi je o Valjevu progovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a do tada je ćutao kao da Valjevo ne postoji, rekao je da je "Beograd najveće žarište korona virusa, zatim Niš i Valjevo" i poručio da "uskoro slede nove mere za ta tri grada!".

 

Nakon toga Valjevo je "osvanulo" u svim medijima, kao da se samo čekalo njegovo zeleno svetlo. Svi pišu i govore o tome da je Valjevo "žarište", "neslavni rekorder", da ima mnogo obolelih u odnosu na broj stanovnika, a Valjevci se sa tim "rekordom" bore dve nedelje bez da ih neko razume i pomogne!

 

Valjevo nije spomenuto ni kada je saopšteno da je u Srbiji preminula treća osoba od korona virusa, a bila je naša sugrađanka Valjevka. "Preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u KBC Dragiša Mišović. Nije imala tešku kliničku sliku, koliko sam obavešten", rekao je Aleksandar Vučić.

 

Prema nezvaničnim informacijama pre dva dana je preminuo još jedan Valjevac od korona virusa, šezdesetjednogodišnji radnik "Krušika". Radio je u Kovačnici, koja je prema našim informacijama prekinula proizvodnju do 6. aprila. Holding kompanija "Krušik" u kojoj je zaposleno oko 3200 radnika još uvek radi.

 

 

Bilo je još proslava, skupova, okupljanja, "neodgovornih ljudi"…

 

Korona virus je u februaru uveliko bio u Evropi. Dolazile su nam vesti da se epidemija širi, da ljudi masovno obolevaju, da ima i smrtnih slučajeva… I pored toga, a u Srbiji je 6. marta zabeležen prvi zvanični slučaj korona virusa, u Valjevu su u to vreme organizovani brojni događaji na kojima je bilo nekoliko stotina pa i hiljadu ljudi.

 

Prikupljanje potpisa za izbore u Valjevu organizovalo je nekoliko partija početkom marta i trajalo je sve do 7. marta. Najveće gužve u stranačkim prostorijama bile su u SNS i SPS. U dugim redovima ispred Gradskog odbora SNS, u jednom danu kada su čalnovi pozvani da dođu do 17 časova da potpišu listu, strpljivo su stajali valjevski naprednjaci, te je prikupljeno 1723 potpisa. 

Radnici Krušika dočekali Vučića

Radnici Krušika dočekali Vučića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 9. marta posetio "Krušik". Dočekali su ga radnici prve i druge smene, kažu da ih je bilo preko 1.500. Stajali su u krugu fabrike jedni uz druge puna dva časa čekajući predsednika. Među radnicima bili smo i mi novinari, dovezli su nas u mini-busu, bilo nas je više od pet, nismo bili udaljeni dva metra, kijali smo i kašljali, i glasno pričali…

  

Između ta dva datuma organizovane su i osmomartosvske proslave, svečani ručak za Dan žena organizovala je i Gradska uprava Valjevo sa više od stotinu gostiju u jednom valjevskom restoranu.

 

 SKRAĆENU VERZIJU OVOG TEKSTA, autor Darija Ranković, OBJAVIO JE BIRN. 

 

Blogovi