Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
31.12.2020, 10:14

Zlatno doba u budžetu grada

č: | fb:

Rasprava o budžetu grada za narednu godinu na poslednjoj sednici Skupštine dobila je u jednom trenutku zanimljiv obrt: "opozicija" koja je na kraju glasala za budžet (SPS itd.) amandmanima je insistirala da se planirani prihodi povećaju za nekih 500 miliona dinara.

 

U obrazloženjima ovako krupnih zahteva koristili su prognoze o neverovatnim dostignućima srpske ekonomije i citirali izjave koje, istina je, slušamo svakog dana, od državnih službenika kojima je to posao, a i od onih kojima nije. Svi oni, počev od predsednika vladajuće stranke, neumorno govore o zlatnom dobu Srbije, o nemerljivim uspesima, procentima rasta, najboljim rezultatima u regionu i Sunčevom sistemu.

 

Nisu, naravno, valjevski socijalisti (itd.) toliko naivni i neiskusni da u sve to poveruju. Pre će biti da pomalo ironično upozoravaju da u bajkama o "zlatnom dobu" nema previše istine i da može doći vreme kada će govorljivim naprednjacima ponovo biti potreban poslušan i ne previše skup koalicioni partner.

 

Sa druge strane, lokalni sastav SNS potpuno je svestan ozbiljnosti situacije. Još u martu svi korisnici budžeta bili su od Malog ministra upozoreni da nema ništa od predizbornih obećanja projektovanih da, kao naš valjevski, "naprave bum". Podaci o novim stotinama miliona evra državnog duga nemilosrdno podsećaju da je bacanje para iz helikoptera skup sport. I predsednik vladajuće stranke i njegov ministar finansija znaju to bolje od svih nas.

 

Nije neobično to što je lokalnim funkcionerima naloženo da još jednom smanje apetite. Po jednoj oceni stručne javnosti pred nama je godina sa verovatno najrealnijim odnosom gradskih budžetskih prihoda i rashoda. To pokazuje i na brzinu smandrljan izveštaj o izvršenju budžeta grada za devet meseci ove godine. Izveštaj koji potom nigde nije objavljen…

 

Predlog budžeta za 2021. odlučno (i cinično) branili su odbornici SNS. Doza cinizma ogleda se u guranju pod tepih tužne istine da su donedavno žestoko branili i budžete naduvane stotinama miliona dinara očekivanim od prodaje bezvrednih gradskih nekretnina.

 

Zlatno doba, na žalost, daleko je od budžeta grada Valjeva i biće daleko sve dok se lokalnim samoupravama na kašičicu vraćaju sredstva ubrana od poreskih prihoda. Najveći pojedinačni prihod našeg grada potiče od jednog dela iznosa ubranog od poreza na zarade zaposlenih čije prebivalište je na području Valjeva. Ostatak ide u budžet Republike. Da li se i koliko vraća?

 

Primer: za prvih šest meseci 2020. naš grad je, po podacima državne Agencije za privredne registre, od velikodušne Republike primio 440,5 miliona dinara na ime ukupnih podsticaja regionalnog razvoja. Mnogo ili malo? Poređenja radi, Vranje je za to vreme dobilo skoro 746 miliona, Kraljevo 967, Čačak 895, Šabac sa Zelenovićem na čelu 447 miliona. 

 

Ko je još dobio sredstva za podsticaj regionalnog razvoja? Nerazvijeni, reći ćete.

 

Pojedinačno najbolje podstaknut u prvoj polovini godine bio je siroti Novi Sad sa milijardu 258 miliona. Nešto iza je još siromašnija beogradska opština Stari grad sa milijardu 162 miliona podsticaja. Magičnu devetocifrenu podršku ostvario je i bedni Novi Beograd, ostale beogradske opštine još sanjaju ovaj iznos, neke nisu daleko od njega.

A mi se za to vreme hvalimo crkavicom odvojenom da bismo, zaboga, mlade i stručne zadržali u Valjevu. Ili ih ovamo vratili…

Blogovi