Portal Centralnog registra
Portal Centralnog registra
06.11.2018, 12:55

DA REGISTRUJEMO I OVO…

č: | fb:

Počeh ovo da pišem u utorak, 6. novembra u 7.40 časova. Malo više od šest dana, 142 časa, prošlo je kako sam (prilično iznenađen) ugledao na svom laptopu poruku da "zbog tehničkih problema portal centralnog registra trenutno nije dostupan".

 

Pre nekoliko minuta poruka je bila u osnovi ista, premda nešto opširnija. Portal Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja još uvek ne radi.

 

"Obaveštavamo vas da je zbog tehničkih problema koji su nastupili kao posledica više sukcesivnih nestanaka električne energije u toku kratkog vremenskog intervala i pored svih mera, odnosno protokola predviđenih za slučaj nestanka električne energije (UPS oprema, Agregat) došlo do nepredviđenog kvara na delu opreme. U skladu sa tim obaveštavamo vas da će sistem Centralnog registra biti nedostupan za rad kao i da će u skladu sa vremenskim trajanjem nedostupnosti biti produžen rok za podnošenje prijava/odjava/promena na obavezno socijalno osiguranje. Stručne službe preuzimaju sve neophodne korake kako bi nedostupnost trajala što kraće, te vas molimo za razumevanje".

 

Ne sumnjam da će, jednog dana, sve doći na svoje mesto. Pitam se samo da li se u međuvremenu nešto dogodilo  podacima o imenima, adresama i JMBG svih zaposlenih u državi Srbiji. Čitam da su hakeri sve drskiji i drskiji, a i da naši, domaći, u tome ne zaostaju za svetom. Plašim se da će ovi podaci izroniti tamo gde nikako ne bi smeli da izrone, zajedno sa podacima o radnom stažu i radnim mestima svih koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje.

 

Za većinu nas i ne bi to bila neka tragedija. Ono što zabrinjava, međutim, jeste mogućnost da će odnekud u javnost izleteti  jedna do sada jako dobro čuvana tajna: gde je sve radio i kakav je radni staž ostvario aktuelni predsednik SNS?

 

 

 

Blogovi