Filijala RFZO (foto: Đorđe Đoković)
Filijala RFZO (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2019, 07:28

DRŽAVNI FALSIFIKAT (U FALSIFIKATU DRŽAVE)

č: | fb:

Saznadoh pre neki dan, sasvim slučajno, da mi je oduzeto pravo na zdravstvenu zaštitu. Država Srpske napredne stranke uspela je, dakle, da kod mene ubije još jednu iluziju, onu da kao penzioner imam takvo pravo dok sam živ.

 

Iz čistog inata najpre sam odlučio da se više ne razboljevam. A ako se slučajno i razbolim, lečiću se kod narodnih travara i vračara sa kojima su poslovni odnosi još uvek potpuno transparentni.

 

Potom se setih šta je u pitanju: predsednik Srpske napredne stranke nedavno obeća po pet hiljada penzionerima. Prošli put kada mi je nešto udelio, vratio je samo deo para oduzetih od moje penzije. Možda mi je poslao i izvinjenje, jedno njegovo pismo neoprezno sam bacio nepročitano. Dakle, namera je i sada ista: prvo će nešto da nam uzme, pa da onda velikodušno i na sva zvona vrati neku crkavicu.

 

Računica je prosta. Obećanih pet hiljada dinara vrede nešto manje od dva najmanja mesečna doprinosa za zdravstveno osiguranje koji ću, kažu mi, ubuduće (a možda i unazad?) morati da plaćam ako želim da ostvarim pravo na zdravstvenu zaštitu.

 

Dobro, pitaće neko, otkud sad odjednom, posle skoro sedam godina, obaveza da penzioner plaća doprinos za zdravstveno osiguranje?

 

Zaludan (a radoznao), proverio sam šta mi se dogodilo i utvrdio da je u osnovi priče jedno veoma ozbiljno krivično delo. Štaviše, radi se o krivičnom delu počinjenom od za sada nepoznatih državnih službenika.

 

Dakle, jedan ozbiljni organ države koja pripada rečenoj Srpskoj naprednoj stranci tvrdi sledeće (imam i napismeno):

 

  1. Da sam ja, Predrag Savić iz Valjeva, lice bez zanimanja i stručne spreme, sa matičnim brojem iz prve polovine prošlog veka, penzioner, dana 2. avgusta ove, 2019.godine podneo prijavu na obavezno socijalno osiguranje.
  2. Da sam tom prijavom  zasnovao radni odnos u jednom privrednom društvu.
  3. Da sam kao dokaz podneo ugovor o radu, može biti i nekakav drugi odgovarajući ugovor o obavljanju odredjenih poslova na osnovu kojih se, verovali ili ne,  ostvaruje naknada.
  4. Da sam pritom još izjavio kako sam saglasan sa podacima unetim u prijavu koje je, na moj zahtev i na osnovu dokaza koje sam baš ja lično dostavio na uvid, ovlašćeni službenik uneo u bazu Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

 

Nisam baš lakoveran, ali se moglo dogoditi da me ozbiljan organ države ubedi da sam u pijanstvu ili u stanju smanjene uračunljivosti odista počinio sve gore nabrojano. Ostaci zdravog razuma kojima se povremeno služim ipak su me otreznili pitanjem: A kako to da je datum podnošenja prijave 02.08.2019, a datum prijave skoro sedam godina u prošlosti 27.11.2012?

 

Ukratko i prosto rečeno, radi se o državnom falsifikatu. Nije da sam nešto iznenađen, već godinama osećam da živim u falsifikatu države koja pripada jednoj partiji.

 

Očekujem, uskoro, novo pismo od predsednika Srpske napredne stranke. Ako molba nešto vredi, sa ovog mesta molim ga da mi više ne piše.

 

Šteta za hartiju, štampu, koverat i poštanske troškove…

Blogovi