Republika Kolonija (ilustracija) (foto: Dragan Todorović)
Republika Kolonija (ilustracija) (foto: Dragan Todorović)
16.03.2018, 07:57

Da li će Maki dobiti šansu da opet pravi Miloševića

č: | fb:

Takoreći spontano, pravo na historijski 9. mart, Srbija je doživela još jedan epski čin. Grupa mlađih ljudi, legitimisanih kao mladi socijalisti, plus počasni i prisutni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, predala na pisarnicu Skupštine grada Beograda zahtev da Slobodan Milošević dobije spomenik, pride ulicu i trg sa svojim imenom. O inicijativi će se izjasni Komisija za spomenike i nazive ulica, koja će se formira po konstituisanju pobednika beogradskih izbora. Istovremeno, zahtev predat i u Predsedništvo, prava adresa, predlagači uvereni da šef države neće imati ništa protiv.

 

SPS družina napisala da je podizanje spomenika - u prirodnoj veličini, nije razrađeno da li će biti od kamena ili izliven u bronzi – moralna obaveza i ljudski čin, prema čoveku, političaru i državniku koji se dosledno i do kraja borio za Srbiju. Usmeno poručili da žele da očuvaju vrednosti za koje se Milošević zalagao do smrti, jer on je, kako proreknuo počasni Mrkonjić, heroj koji je sve pobedio, i koji motiviše ljude!

 

Počasni Mrkonjić još proreknuo da je za spomenik cela Srbija, SPS listom, udruženje građana "Sloboda" pride, u kome ljudi iz raznih partija... Jedino se zaboravila Srbija, i narod, koje je Milošević svojim "herojstvom" unazadio i takoreći ukinuo. No, ko će o tome, takva su vremena, sad je na vlasti "šef države", koji svojom većinom, i Srbijom, raspolaže kako mu se ćefne.

 

Kad je tako kako je, nadajući se da šef države neće imati ništa protiv, moglo bi se drugovima i ostaloj naprednoj većini pomoći. Da ne bi gubili vreme, akali se sa konkursom, štancovali diplome za svoje umetnike, treba ih podsetiti da autor koji je dorastao izazovu Milošević već postoji (o svemu detaljnije u novom broju nedeljnika "Vreme").

 

Dakle, koga za autora spomenika, nego Bogoljuba Arsenijevića Makija. Ta on je još '92, Valjevci valjda znaju, u "Republici Koloniji", koja je formirana kao vid parodije Miloševićevog ludila, opravio, i otkrio, "Spomenik predsedniku". Spomenik je bio visok preko dva metra i šezdeset santimetara, znači viši od prirodne veličine, i to bez postolja, i bio je u obliku muškog polnog organa. Policija je prilikom otkrivanja srušila Muški polni organ, tako je Maki onemogućen da zaokruži ovu instalaciju. Nameravao je da na Predsednika natakne veliku guzicu, koja bi, kako objasnio, predstravljala gospodina srpskog vojvodu Šešelja.

 

Zna se koliko je Maki postradao zbog tog performansa, kao i kasnijeg angažovanja protiv Miloševića, poternice, hapšenja, zatvor, premlaćivanje, ali i da se, kad je video kakva je "demokratija", sklonio od politike, i nastavio da bude samo čovek. I zbog zato, ako ništa što se prvi setio, Maki je zaslužio da mu se pruži još jedna šansa.

 

Sva je prilika da sve zavisi od toga da "šef države neće imati ništa protiv". A što bi imao protiv, što se u to ime ne bi javila naša udruženja pekara, frizera, pečenjara, i predložila da i šef države, jedan trošak, dobije spomenik. Kao što se zna, većina koja će to da aminuje, udari pečat, je uvek tu. I umetnik je tu, ni taj dupli spomenik za njega, za pretpostaviti je, ne bi bio nikakav problem. Jedino da reši šta, koga, i na šta nataći. Ali, te stvaralačke zamke, i druge finese, treba ostaviti autoru budućeg spomenika. Srbiji ostaje da se uzda da šef države neće imati ništa protiv.

Republika Kolonija (ilustracija)

Republika Kolonija (ilustracija) (Foto: Dragan Todorović)

Blogovi