Todorović i Dedić (foto: DjordjeDjokovic)
Todorović i Dedić (foto: DjordjeDjokovic)
24.03.2018, 09:59

"Festival ženskih tajni", ili, prosvetiteljska misija "Ženskih Kursadžija"

č: | fb:

Pravo iz Kabineta gradonačelnika stigla obavijest da će se "Festival ženskih tajni", poznatih TV autorki Vesne Dedić i Sanje Marinković, održati u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva, da se Festival organizuje pod pokroviteljstvom Grada Valjeva, te da će prisutne pozdraviti gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović..

Gradonačelnik

Gradonačelnik (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Braćo i gospođe, takva kultura i umetnost se ne propuštaju. Dakle, Velika sala, svečana do maksimuma, je bila spremna, napred tabla "Grad Valjevo", pod njom, pred pet crvenije fotelja, sto sa sveže cveće, ruže iz kojih niče veliki, neka bude, žuti krin. Levo i desno dva veća TV ekrana, ispred publika, uglavnom ženska, uglavnom mlađa, dorasla temi i zadatku. Gospodin, koji poznat kao kulturni radnik koji pobeđuje sa svoji projekti na ti konkursi iz kulture i umetnosti, isposlova oko tehnike, na ona dva ekrana sinu slika, "Bulevar ženskih tajni", so sliku umetnica Vesna, i umetnica Sanja, plus informaciju, Valjevo 23. mart, od 17 h, Sala Skupštine grada Valjeva.

Festival ženskih tajni

Festival ženskih tajni (Foto: Đorđe Đoković)

 

Knjige

Knjige (Foto: DjordjeDjokovic)

I hol je bio spreman, prisutna tezga sa umetnost umetnice Vesne Dedić, tačno deset komada bestselera, prva beše "Zauvek u srcu", a tu beše i "Čuvaj me", "Zagrli me"... U spreman hol stigoše "poznate TV autorke", autorka Vesna bejaše u teget bade mentil iz dva dela pripasan u struku, dok autorka Sanja bi strukirana u crne pantalone i takoreći svilenu bluzu, košulju, na kopčanje: bi upriličena konferencija za tisak.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Reče se umetnica Vesna, Festival ženskih tajni je njena i Sanjina ideja, to je decentralizacija kulture, kreću od Valjeva, obići će desetak gradova, cilj je, od Valjeva, pa nadalje, da predstave žene koje nisu u prvom planu, a zašto kreću od Valjeva, "zato što vole Valjevo, a i Valjevo ima gradonačelnika koji je ginekolog, gde ćete bolje poznavanje ženske psihologije, nego od čoveka koji je ginekolog"...

 

Kad odgovorila u čemu je tajna njenog uspeha, odgovorila i na pitanje, da li iza ovako plemenite i prosvetiteljske ideje stoji neka državna institucija, ministarstvo, hrabro odgovorila sa ne, ona i Sanja su solo igrači, pitaju redom gradove, hoće li, hoće, zato hvala Valjevu koje je sve ovo organizovalo... Nakon toga, nasamo, na okolnost finansiranja plemenite ideje, da li je manifestacija poklon Valjevu za rođendan, izjavila se i autorka Sanja, koja je bila decidna: "Ne košta ništa, nema tu para!".

 

Za to vreme pristiže i gospodin Gradonačelnik, svečani i na radost crveni džemper sa kragnom, koji je u sali pozdravio koga treba, i starijoj gospođi poverio da u aktuelnim "sukobima na književnoj levici" stoji sjajno, i da će stajati sve bolje. Uto u salu uđoše umetnice, autorka Vesna sa vrata nazva dobar dan, gošće se svečano rasporediše pred ono svečano cveće za svečanim stolom.

 

Festival ženskih tajni

Festival ženskih tajni (Foto: Đorđe Đoković)

Javi se umetnica Vesna, javi se umetnica Sanja, biće svakog petka u "različitim gradovima", i baviće se položajem žena u ovom društvenom trenutku. Jedna od umetnica, obe, zažele dobrodošlicu Gradonačelniku, pridruži im se gospodin Gradonačelnik u svom na radost džemperu sa kragnicom, radosno, kao poznavalac ženske psihologije, reče: "Želim da se zahvalim gošćama što je Valjevo prvi grad u kome gostuju!". Reč dobi umetnica Nada Obrić, koja zatraži veliki aplauz za Vesnu i Sanju, i za Sanju i Vesnu, prisutni nisu svesni koliko će biti srećni posle ovoga, još prisutnima poruči da obrate pažnju na knjige u holu, u kojima će pronaći dosta toga što će biti odgovor na sva pitanja.

 

Umetnica Vesna i umetnica Sanja nastaviše u dujetu, posle Nade Obrić, priliku da se istakne dobi i gospođa/gospođica koja je lajf kouč, imena Ivana, predstavljena kao "trener za lični razvoj". Ondak sve nastavi da se razvija i ističe, aplauzi su se sustizali, gostujućem reporteru bi dosta.

Festival ženskih tajni

Festival ženskih tajni (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na kraju da se pohvali ova umetnost koju je Valjevo dobilo za džabe, a ostali gradovi će tek dobiti, isto i tek za džabe. Treba li reći, posle naprednih predizbornih i besplatnih "Kursadžija", Srbija je dobila napredne i besplatne "Ženske kursadžije". Vaistinu su ova humanost i prosvetiteljstvo na najvišem nivoju. Zato predlog, pošto je Valjevo bilo prvo na ovom misionarskom putu, da se "poznatim TV autorkama", naknadno, unapred, dodeli nagrada grada Valjeva za kulturu i umetnost, nauku i tehniku, privredu i malu privredu, humanizam i renesansu, rokoko i futurizam!

           

         

Blogovi