Grafit na Centru za kulturu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Grafit na Centru za kulturu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.04.2018, 10:58

Finansiranje projekata u kulturi - da crkneš od smeja

č: | fb:

Nedavno su objavljeni rezultati konkursa za podršku projektima u kulturi, za grad Beograd. Podeljeno je skoro milion evra, a najviše para, 5 miliona dinara, očekivano, dobio Festival igre Aje Jung Krtolica, koja je bila druga na listi SNS za beogradske izbore. To je bilo, javna podrška Vučiću, dovoljno da umetnica, za koju Udruženje baletskih izbora tvrdi da nije ni prošla pored balerine, dobije najviše para.

 

Radionica za farbanje jaja je dobila 550 000 dinara, Isidora i Nebojša Pajkić, za projekat Zaštite ljudskiuh prava u oblasti ishrane, samo 350 000 RSD... Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo... druga reprezentativna udruženja i organizacije, najbolje što Srbija ima, nisu dobila ni dinara.

 

To je bio razlog da oni koji nisu dobili ni dinara javno protestuju na čin marginalizacije vrhunske kulture, nauštrb novoosnovanih i raznih udruženja za farbanje jaja, koja nemaju nikakve veze sa kulturom. Javno je rečeno da su podobna i nepoznata udruženja dobila pare, čime su ugroženi savremena umetnička scena i razvoj stvaralaštva.

 

I Valjevo objavilo svoje rezultate podrške kulturnim projektima, niko se nije glasnuo, pa bi se moglo pomisliti da je ta tri i po miliona dinara podeljeno po rezultatima i zasluzi. No, i međutim, na sve ovo čovek može samo da crkne od smeja. Ovde najviše peneza, 500 000 dinara, za originalni projekat "Igraj, igraj Valjevo 2018" dobio "Studio za ples i zabavu", dokazanog umetnika Ljubiše. A gospodin Ljubiša je takav umetnik, da je za njega i Žikina šarenica, glede edukacije i organizacije, prava akademija. Baš zato ima da se igra i pleše za sve naše pare.

 

Po tim komisijama, istakli se, i zaslužili pare, i takve gromade od autora i programa, kao što su Valjevska eparhija, neizbežni "Šešir", ispod šešira gospodin koji ceo život piše roman "o Valjevu i njegovom okruženju", gospodin pesnik, koji, iako sriče rime, ne bi mogao da bude pesnik ni u vreme guslara. Sa 190 000 dinara, oblast književnosti, nagrađena persona za koju vele da blizak rod sa tzv sekretar, član veća, za kulturu gospodin Bogojević, kome je, opet vele, najviše domete u umetnosti, i samu funkciju, overio "teča", u šta spada onaj SNS ministar policije Stefanović, o čijem lažnom doktoratu ima materijala za deset doktorata.

 

Ostaje, jelte, da se vidi da li će se na okolnost da su pare dobila "podobna i nepoznata udruženja, koja nemaju nikakve veze sa kulturom", javiti gospoda i stručnjaci iz valjevskih institucija i ustanova kulture. Ta na njihovom čelu, Dom kulture, Biblioteka... evo i Narodni muzej, su sve sami eksperti sa raznim diplomama naših megafakulteta za uslužni biznis, do kojih je lakše doći, vele dovoljna dobra volja i produžen vikend, nego svojevremeno do svedočanstva osnovne škole na Radničkim univerzitetima.

 

Držimo palčeve za ovakve umetnike i promotere ovakve umetnosti, jer to samo ono što se zove naprednom Srbijom može, nasuprot civilizaciji i njenim vrednostima, da porodi.

 

 

 

 

 

 

 

Blogovi