Organizovano put Beograda na doček Putina (foto: Đorđe Đoković)
Organizovano put Beograda na doček Putina (foto: Đorđe Đoković)
18.01.2019, 11:58

Putin, pre vremena, napustio Vučićev cirkus

č: | fb:

Iako je najavljeno da će Putinova poseta Srbiji trajati dva dana, predsednik Rusije posle prvog dana napustio Beograd. Može se nagađati šta je razlog tome, ali, biće i da je Putin shvatio da je u Vučićevom cirkusu višak, odnosno da je celoj predstavi sa spontanim narodom iskorišćen da bi se Vučić obračunao sa opozicijom.

 

Organizator spontanog okupljanja građana bio je Centar za razvoj Beograda, na čijem čelu su osobe iz Novog Sada, koji su tvrdili da nemaju podršku ni Vlade ni partije, te da će šetnja od palate Albanija do hrama Svetog save biti "za pristojnu i normalnu Srbiju".

 

No, i međutim, kao što biva, stvari su stajale drugačije. O tome najbolje govori presretnuta komunikacija između SNS članstva i partijskih naredbodavaca. Tako imamo obavest: Sutra se ide na Putina i Vučića. Polazak obavezan. Postoji spisak zaposlenih. Ko ne dođe sutra, ne mora ni na posao u ponedeljak. U Ripnju su bili jasni: Idemo da damo podršku autobusima koji kreću. Svako ko bude išao dobiće pet litara mleka. U Valjevu još jasniji: U četvrtak idemo na Putinu. Polazak je u 13h ispred pumpe u Tešnjaru. Obavezno je da se ide, biće kažnjavanja.

 

Svaki grad, mesto, je dobilo kvotu, Šabac 600, Valjevo 700, Niš nekoliko hiljada, i svi su prebacili normu. U organizaciju su bile uključene lokalne samouprave i odbori SNS, u obavezi da se jave za putovanje su bili zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, ali i zaposleni u predškolskim ustanovama, školama, domovima zdravlja... Svi su dobili pisano uputstvo, da pred palatom Albanija preuzmu zastavice, da moraju biti svesni koliko je važno da tokom šetnje pokažu radost, energiju i ljubav prema gostu koji dolazi da pomogne našoj zemlji. U uputstvu je pisalo i da, ukoliko se izgube, obavezno pozovu vođu puta. Tako je u Beograd, umesto planiranih 70 000, došlo preko 100 000 tzv. građana koji su se, kako je javio RTS, spontano i na dobrovoljnoj bazi organizovali. Koliko to košta, svakom po 1500 dinara, sendvič, voda, autobusi, izostanak sa radnog mesta, košta mnogo. A ko to plaća, zna se, svi građani.

 

Spontano organizovani su bili spremni, i na licu mesta, čim je Putin ušao u naš vazdušni prostor. Napred je bio transparent "Za slobodnu i pristojnu Srbiju", kao i poruka "1 od 300 miliona", kao odgovor na opozicionu parolu "1 od 5 miliona", privedeni građani su slobodno i pristojno uzvikivali "Aco, Srbine", "Đilase, lopove"...

 

I RTS je sve pratio otkada je Putin ušao u vazdušni prostor, sve je bilo direktno, Putin je sleteo, dodelio orden Nevskog Vučiću, Vučić je sa Putinom "razgovarao u četiri oka, u uskom formatu i u proširenom formatu", im'o kaže Putinu da je obavešten da ga veliki broj građana očekuje na ulicama, "koji nisu došli zbog mene, nego zbog vas". Bila i konferencija za tisak, na kojoj je novinar RTS-a pročitao Vučićevo pitanje Putinu, svi ga očekuju na ulicama, voleli bi da ga čuju, da kaže koju o Kosovu. Putin je 'ladno odgovorio da poseta ne predviđa miting.

 

Priređen je ručak za najdražeg gosta, pred hramom Svetog Save je sve kasnilo, doterani narod je bio strpljiv, mogli su sebe da vide na brojnim video bimovima. Onda je RTS svečano objavio da će se Putin obratiti spontanim građanima, zazvonila su zvona, ispred Hrama je stigao Vučić, tu je bio Patrijarh, tu je bila i pevaljka Ceca Ražnjatović. Stigao je i Putin, uveli su ga u Hram, spontani građani su sve pratili na velikim ekranima, Putin je video najveći mozaik na svetu koji finansira Rusija, Patrijarh je zatražio još pet miliona evra, dolara, Putin je završno utisnuo kamenčić u mozaik, potpisao se, sa Vučićem, na ikonu.

 

Izašli su pred Hram, Vučić je skrušeno i porušeno zamolio Putina da uputi nekoliko reči spontanom narodu, i Patrijarh je bio istih želja, utrapili su mikrofon Vladimiru Vladimiroviču, i on je održao govor, rekavši: Spasiba! Seo u auto, potom avion, i otišao kući dan ranije. Sa najvišeg mesta je javljeno da je doček Putina, organizovan spontano i na dobrovoljnoj bazi, bio veličanstven prizor, Srbija može da bude ponosna!

Blogovi