Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona (foto: Đorđe Đoković)
25.04.2019, 11:39

Građanski front – treća opcija, ili novi "beli listići"

č: | fb:

U sredu je, u Beogradu, udruženje građana Ne da(vi)mo Beograd, zajedno sa drugim udruženjima iz novoformiranog Građanskog fronta, obeležilo tri godine od rušenja u Savamali, ukazujući da su Vučićevi "fantomi" još uvek među nama. Da se javi, za one koji pitaju gde je Nikola Kojo, da je i Kojo bio sa njima.

 

Koji dan ranije u Valjevu je održana tribina Građanskog fronta o pobunjenim-slobodnim gradovima. Nastupio je guru Fronta Jovo Bakić, uz odličnu asistenciju "debelog funkcionera Lokalnog fronta iz Kraljeva" Predraga Voštinića. Čulo se da postojeće partije, pa opozicione, zbog gubitka poverenja građana, ne mogu biti saveznici Fronta. Na tu temu Bakić je rekao da u Srbiji, u interesu građana, treba satrti političku oligarhiju, i baciti je pod noge, te da, kad to kaže, ne misli samo na Aleksandra Vučića, nego i na Savez za Srbiju...

 

Znači, zaoštrilo se, nakon što je Savez za Srbiju stao na čelo protestnih okupljanja. Očito je da ćemo, u danima koji slede, imati dve protestne kolone protiv Vučića. Da li je to plus, ili minus, da li Građanski front, osamostaljenjem svog protesta, šteti "opštoj stvari", da li su to samo novi "beli listići", ili je potez građana u Građanskom frontu legitiman?

 

Naravno da ima, i tek će biti, raznih tumačenja, a prvo je, ko tu pomaže Vučiću. A zašto bi se pojava Građanskog fronta uopšte tako čitala? Oni koji se ne prepoznaju u "staroj" opoziciji, a takvih je ihaha, imaju sva prava da se organizuju na svoj način. Ne može opozicija, stara ili nova, ucenjivati građane da je ona jedina, i bogom dana, sposobna, mašući infrastrukturom i pregaženim kadrovima, da se uhvati u koštac sa ovom zlom i donese promene.

 

Naročito se to odnosi na lokalne sredine, gde se svi znaju u glavu, i gde je evidentno da razni bašibozuk jedino što zna je da se pokriva imenom lidera i partije

 

Evo kako to izgleda na lokalu, na primeru Valjeva, gde su pred okupljanje proteklog petka predstavnici Lokalnog fronta izašli iz organizacije protesta. U organizaciji protesta su ostali samo oni koji se zovu predstavnici onoga što se zovu partije. Bilo je upadljivo malo ljudi, govorili su šetajući giganti iz opozicije, gospodin iz Vrbasa, u dva mandata predsednik opštine, u četiri mandata republički poslanik(!), i "otporaš" iz Kruševca, koji se uhlebio u Demokratskoj stranci. Govori koji su priličili vašaru, "otporaš", koji met'uo šajkaču, i zapalio dvije baklje, je bio prvi cirkuzant.

 

Oni koji se predstavljaju kao predstavnici onoga što se zovu partije su se, pred ovaj petak, javili saopštenjem da "na Veliki petak, najtužniji dan kod pravoslavnih vernika, neće biti organizovana protestna šetnja". Znate kako su se potpisali, ovako, "Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona". Nije tebi lako građanine, ma kako se zvao!

         

         

Blogovi