Aleksandar Vučić (ilustracija Ivan Dak Mitić)
Aleksandar Vučić (ilustracija Ivan Dak Mitić)
14.01.2020, 11:30

Proslava Srpske nove godine – kad se igra nije (g)ladno

č: | fb:

Koliko juče, dobro prekjuče, proslavljena je Nova godina na svim našim gradskim trgovima, i površinama koje će to biti. Za sve naše pare, za svaki nastup miloni, duvali su trubači, pevao je Lukas, pevao je Željko Samardžić, Garavi sokak, pevala je Nataša Bekvalac, i ostali Naši znani i neznani umetnici. Jer, za Naše pare, ne možeš ni da pevaš, ako nisi Naš.

 

Onda je došla Srpska Nova godina, i opet su, uz vatromet i pečene volove, za sve naše pare, opet za svaki nastup milioni, zapevali Lukas i bratija, plus Divlji kesten, plus svi znani i neznani Naši umetnici. Neka košta šta košta, to su naše pare, i to je naš, i jedinstven praznik. Da bi sve bilo na najvišem kičerajskom nivoju, na platou Hrama Svetog Save, održano je molepstvije, moleban je niži nivo, iliti molitveni skup podrške našem stradalnom narodu, u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima. Lično Naš patrijarh bio prvi umetnik.

 

Čemu ovo bacanje para, ako ne zbog toga što smo zemlja koja najviše napreduje, ima najveće plate i penzije u istoriji, puteve i fabrike, mostove i vijadukte. Ili je to zato što imamo najzagađeniji vazduh na planeti, što smo prvi po korupciji, lečenju bolesnih putem SMS poruka, što samo 50 posto Srbije ima kanalizaciju, da se ne nabrajaju drugi problemi i ostala nepočinstva klike na vlasti. I kad će Naš patrijarh, i Naša crkva, održati molepstvije za sve nabrojano?

 

No, ne preostaje nam ništa do da nastavimo da kolektivno đipamo, jer takav je plan i program. Gospodin Vučić je najavio da će, u izbornoj godini, izborni cenzus biti smanjen sa pet na tri posto, jerbo će se tako, kako veli, vratiti u život parlament, koji će tako biti mnogo reprezentativniji: Tako će se vratiti život u parlament, time će se vratiti normalnost. Najvažnije, po ovaj scenario, je, kako veli Vučić gospodin, da građani nema šta da brinu oko taj bojkot, imaće dovoljno stranaka za koje će moći da glasaju. Najbolje je to što će moći da glasaju samo za Naše stranke. A kad i to obavimo, opet će za sve naše pare, po svi trgovi, da pevaju svi Naši umetnici.

 

A o tome javljaju svi Naši mediji, koji su na konkursima za "projektno finansiranje" uzeli, i uzeće, sve naše pare, iako su, isti ti Naši mediji, samo u prošloj godini, po Savetu za štampu, napravili preko 3000 prekršaja novinarskog kodeksa. Mediji bez mane i straha su, sa ovog pravoslavlja po trgovima, već javili da "Kad se igra, nije ladno". Važno je da se zadrži taj rast.

Blogovi