Golubovi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Golubovi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.05.2020, 10:28

Da li je dovoljno da opozicija drži reč o bojkotu izbora

č: | fb:

Ovih dana su penzioneri, njih 1 700 000, sa potpisom "Srdačno Aleksandar Vučić", i izbornim sloganom Srpske napredne stranke, dobilli pismo, u kome se, između ostalog, kaže: Poštovani, Vi ste temelj i snaga našeg društva... Obezbedili smo 4000 dinara jednokratne pomoći i još 100 evra za svakoga od vas, kao rezultat marljivog i uspešnog rada naše države, ali i kao znak pažnje prema vama koji ste toliko toga uradili za našu Srbiju... Uveravam vas da neću stati, niti će stati Srpska napredna stranka, dok sva deca u Srbiji ne budu sigurnim korakom išla ka boljoj budućnosti. I sve to možemo da uradimo samo uz pomoć i podršku vas najiskusnijih i najposvećenijih napretku naše zemlje! Na stranu, otkud Vučiću adrese 1 700 000 penzionera, ko je sve to platio, samo ovaj primer pokazuje da predstojeći izbori neće biti ništa do farsa.

 

Zna se kakva je ova odnarođena vlast, i da sve, ne birajući sredstva, podređuje izbornom uspehu, i na to ne treba trošiti reči. Zna se i da je vlasti potrebno da na izbore izađe "opozicija", ne bi li još jednu veliku izbornu krađu stavila u demokratsku oblandu, najviše sveta radi.

 

Pa kako se ponaša opozicija, u najmanju ruku nedoraslo svojoj obavezi prema narodu. Pored Vučićevih desničarskih i inih trabanata, raznih metli, čeda i čanaka, na izbore izlaze i oni koji se predstavljaju kao prava opozicija, u prvom redu Pokret slobodnih grtađana, na čelu sa glumcem Sergejem Trifunovićem. Poslanički mandat je postao preči od svih zaveta i obećanja, i Vučić će sa zadovoljstvom, poslaničkim mandatima, da plati taj besplatan ručak ovakvoj opoziciji.

 

Dakle, opozicija nije izdržala ispit jedinstva, u bojkotu je ostao jedino Savez za Srbiju, kao i neki građanski pokreti i inicijative. No, ni u Savezu za Srbiju nisu jedinstveni, Boško Dveri aktivno brljavi, demokrate, koje su stigle na 1 posto podrške u narodu, se i dalje dele, Vuk Jeremić je najglasniji da će se držati bojkota...

 

Ovde se mora postaviti pitanje, da li je dovoljno da opozicija drži reč, kada se radi o bojkotu, i da, ovisno o tome da li će bojkot uspeti, upiše sebi pobedu. Jer, ako bojkot uspe, bila bi to pobeda pre svega građana, koji ni na izborima ne žele da imaju posla sa ovakvom vlašću, pa bi opozicija morala baš da poradi da bi mogla da se legitimiše kao snaga koja predstravlja građane.

 

A ne da ekonomista Miodrag Zec, donekla sa punim pravom, može da kaže da je sva roba na političkom tržištu Srbije falš!

          

Blogovi