Slavlje u Crnoj Gori (foto: Skrinšot Al Jazeera Balkans )
Slavlje u Crnoj Gori (foto: Skrinšot Al Jazeera Balkans )
03.09.2020, 12:02

Pobeda "litijaša" u Crnoj Gori

č: | fb:

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je najviše glasova na parlamentasrnim izborima u Crnoj Gori. No, ta pobeda, u mandatima, zajedno sa koalicionim partnerima i manjinama, čini samo 40 poslanika, te je, Milo, posle 30 godina vlasti, izgubio izbore. Do magičnog broja od 41. mandata stigla je opozicija, koja je išla u tri kolone, prosrpski Demokratski front, koalicija "Mir je naša nacija", na čelu sa mladim demokratom Aleksom Bečićem, te Građanski pokret URA, na čelu sa Albancem Dritanom Abazovićem.

 

Kako se desilo iznenađenje, pored velike izlaznosti, oko 77 posto, te uloge Srpske pravoslavne crkve, odnosno mitropolita Amfilohija, i homogenizacije biračkog tela kroz litije, tome je svakako doprinelo i to što u prvom planu nisu bili lideri prosrpskih partija, Andrija Mandić i kompanjoni, već je na čelo liste Demokratski front stao ugledni profesor univerziteta Zdravko Krsmanović, koji je nestranačka ličnost. Pobedi je doprinelo i to što je opozicija išla u tri kolone, te je bilo malo rasutih, izgubljenih, glasova.

 

Oni koji su potrčali da jave da je pobedila Srbija, duvali su u prazno, ne treba prenebegnuti da je Crna Gora pod budnim okom međunarodne zajednice. Oni koji su osvojili većinu su saopštili da će "odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze, da će Crna Gora ostati na evropskom putu, nova vlada će biti ekspertska, a ne politička, te da će biti posvećena poštovanju ustava i reviziji diskriminatorskih zakona, pa i Zakona o slobodi veroispovesti...".

 

Nova vlast je, očito, svesna da je dug put od pobede na izborima, do formiranja vlasti, pa mladi Dritan Abazović kaže da oni koji, posle izbora, lamentiraju nad sudbinom Crne Gore, nisu zabrinuti zbog njenog nestanka, jer Crna Gora neće nestati, već su zabrinuti zbog toga što dolazi kraj njihovim privilegijama i apanažama...

 

Milo Đukanović, kome mandat predsednika traje još dve godine, je "dostojanstveno" priznao poraz, optuživši Vučića i Srbiju za medijsku i političku agresiju na Crnu Goru. Naravno da se Milo neće predati, mnogo puta je u sličnim situacijama izlazio kao pobednik, jer pred novom vlašću je, pored ostalog, Durmitor zadatak, kako demontirati sistem, sve te "privilegije i apanaže", koji je vladao 30 godina.

 

Na prozivanje Đukanovića, da je Srbija doprinela porazu DPS-a, pored drugih vulina, odgovorila lično premijerka Brnabić, rekavši: To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima... Vučić se nije javljao, nije ni čestito pobednicima izbora, veli da čeka da se to formalizuje...

 

Nova vlast, i pored velikih očekivanja u pogledu zbližavanja sa bratskom Srbijom, treba da nastavi da gleda svoja posla, i da se mane Vučića, jer on, ma kako se predstavljao, nije dobro društvo!

         

Blogovi