Nikola Popović  (foto: Đorđe Đoković)
Nikola Popović (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2020, 07:27

Nikoli Popoviću uručena nagrada “Ljubomor P. Nenadović”

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2020. godini uručena je ovogodišnjem dobitniku profesoru italijanskog jezika na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Nikoli Popoviću za delo "Skice za plovidbu".

 

U obrazloženju odluke žirija za dodelu nagrade "Ljubomir P. Nenadović", koje je potpisao profesor dr Radivoje Mikić, navedeno je da se Nikola Popović od samog početka svrstao u danas malobrojne, ali autentične putopisce koji i opisuju ono što vide, ali i onoga ko gleda nepoznate prostore i ljude. Otuda nije nikakvo iznenađenje što je u svojoj drugoj knjizi Skice za plovidbu krećući se kroz vrlo različite prostore Azije, Afrike, Amerike i Evrope, nastojao da u jednakoj meri prikaže ono što sreće tokom putovanja, ali i da pokaže kako se sve viđeno prelama u unutarnjem svetu samog putopisca.

 

"O čemu god da piše, o Africi ili o Korčuli, Nikola Popović se trudi da pokaže šta se sve odvija u njegovoj "nesmirljivoj duši", u tom središtu njegove neugasive potrebe da putuje  putujući saznaje, menja svoju sliku sveta. Nema sumnje da je knjiga "Skice za plovidbu" i opis pomeranja kroz vrlo različite prostore,od koji su nam neki uistinu slabo poznati, ali je ona i opis onoga štose odvija u duši čoveka koji je željan mogućnosti da stalno saznaje, da u svet svojih saznanja uključi i ono što samo putovanje može da donese. Tako smo u Nikoli Popoviću dobili i dobrog putopisca i čoveka koji nam omogućava da vidimo kako čovek uvek živi u kulturi i kako iz nje ne izlazi ni onda kad se čini da je do kraja okrenut svetu prirode", piše u obrazloženju odluke žirija.

Nikola Popović

Nikola Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Ovogodišnji dobitnik Nikola Popović kaže da je za njega kao italijanistu po struci, kao nekog ko je bio usmeren na prevođenje i ko je iz književnog prevođenja ušao u pisanje i u pisanje putopisa, važna je knjiga Ljubomira Nenadovića "Pisma iz Italije".

 

- Mi italijanisti često citiramo jednu rečenicu iz knjige "Pereira tvrdi da" Antonia Tabukia, a ona glasi: "Da bi se znala književnost, treba znati ljude i vina". Nisam još pio vino u Valjevu, pio sam sjajnu domaću kafu, a čuo sam i da ima "Ljubin koktel", koji se pravi u nekoj posebnoj razmeri sa domaćom valjevsom rakijom i sjanim sokom od maline. Čoveku sa putovanja ostaje ukus dobrih jela, ukus dobrih vina, ali ono što ostaje svakako i što putopis čuva, i što sam ja pokušao da napišem u svojoj knjizi, je lice čovekovo i živa dobra reč, stisak ruke, mirisi i ukusi, zvuk ambijenta grada kakav je Napulj koji je opisao Ljuba Nenadović - rekao je Popović.

 

Dodao je da je Ljuba Nenadović za pisce, posebno za putopisce, autor čije su knjige deo obavezne lektire i deo unutrašnjeg literarnog i obrazovnog bagaža koji nužno nosimo.

Nikola Popović i Violeta Milošević

Nikola Popović i Violeta Milošević (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović", koju za najbolju putopisnu knjigu tradicionalno dodeljuje Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" u Valjevu, od 2016. godine uručuje se u Brankovini. Ove godine, zbog epidemiološke sitacije, nagrada je uručena u Muzeju zavičajnih pisaca. Prema rečima direktorke biblioteke Violete Milošević naredna dodela biće upriličena u Brankovini za osmog laureata, ali i za Nikolu Popovića, koji je sedmi dobitnik.

 

"Verujem da će proći ovo vreme epidemije kada nosimo maske i kada se ne vidimo svi. Biće vremena i prilike i za Brankovinu, a ja ću rado doći", poručio je Popović.

 

Biografija

 

Nikola Popović je rođen 1979. godine u Sarajevu, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Objavio je prevode knjiga Etorea Mazine, Simone Vinči, Valerije Parele i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih osvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, Konga i drugih zemalja.

 

Prevođen je na engleski i makedonski jezik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja "Bosanska vila" u Sarajevu.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 52 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...