Registracija Prijava preko FB
Nikola Popović  (foto: Đorđe Đoković)
Nikola Popović (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2020, 07:27

Nikoli Popoviću uručena nagrada “Ljubomor P. Nenadović”

č: | fb:

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2020. godini uručena je ovogodišnjem dobitniku profesoru italijanskog jezika na Odseku za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu Nikoli Popoviću za delo "Skice za plovidbu".

 

U obrazloženju odluke žirija za dodelu nagrade "Ljubomir P. Nenadović", koje je potpisao profesor dr Radivoje Mikić, navedeno je da se Nikola Popović od samog početka svrstao u danas malobrojne, ali autentične putopisce koji i opisuju ono što vide, ali i onoga ko gleda nepoznate prostore i ljude. Otuda nije nikakvo iznenađenje što je u svojoj drugoj knjizi Skice za plovidbu krećući se kroz vrlo različite prostore Azije, Afrike, Amerike i Evrope, nastojao da u jednakoj meri prikaže ono što sreće tokom putovanja, ali i da pokaže kako se sve viđeno prelama u unutarnjem svetu samog putopisca.

 

"O čemu god da piše, o Africi ili o Korčuli, Nikola Popović se trudi da pokaže šta se sve odvija u njegovoj "nesmirljivoj duši", u tom središtu njegove neugasive potrebe da putuje  putujući saznaje, menja svoju sliku sveta. Nema sumnje da je knjiga "Skice za plovidbu" i opis pomeranja kroz vrlo različite prostore,od koji su nam neki uistinu slabo poznati, ali je ona i opis onoga štose odvija u duši čoveka koji je željan mogućnosti da stalno saznaje, da u svet svojih saznanja uključi i ono što samo putovanje može da donese. Tako smo u Nikoli Popoviću dobili i dobrog putopisca i čoveka koji nam omogućava da vidimo kako čovek uvek živi u kulturi i kako iz nje ne izlazi ni onda kad se čini da je do kraja okrenut svetu prirode", piše u obrazloženju odluke žirija.

Nikola Popović

Nikola Popović (Foto: Đorđe Đoković)

Ovogodišnji dobitnik Nikola Popović kaže da je za njega kao italijanistu po struci, kao nekog ko je bio usmeren na prevođenje i ko je iz književnog prevođenja ušao u pisanje i u pisanje putopisa, važna je knjiga Ljubomira Nenadovića "Pisma iz Italije".

 

- Mi italijanisti često citiramo jednu rečenicu iz knjige "Pereira tvrdi da" Antonia Tabukia, a ona glasi: "Da bi se znala književnost, treba znati ljude i vina". Nisam još pio vino u Valjevu, pio sam sjajnu domaću kafu, a čuo sam i da ima "Ljubin koktel", koji se pravi u nekoj posebnoj razmeri sa domaćom valjevsom rakijom i sjanim sokom od maline. Čoveku sa putovanja ostaje ukus dobrih jela, ukus dobrih vina, ali ono što ostaje svakako i što putopis čuva, i što sam ja pokušao da napišem u svojoj knjizi, je lice čovekovo i živa dobra reč, stisak ruke, mirisi i ukusi, zvuk ambijenta grada kakav je Napulj koji je opisao Ljuba Nenadović - rekao je Popović.

 

Dodao je da je Ljuba Nenadović za pisce, posebno za putopisce, autor čije su knjige deo obavezne lektire i deo unutrašnjeg literarnog i obrazovnog bagaža koji nužno nosimo.

Nikola Popović i Violeta Milošević

Nikola Popović i Violeta Milošević (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović", koju za najbolju putopisnu knjigu tradicionalno dodeljuje Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović" u Valjevu, od 2016. godine uručuje se u Brankovini. Ove godine, zbog epidemiološke sitacije, nagrada je uručena u Muzeju zavičajnih pisaca. Prema rečima direktorke biblioteke Violete Milošević naredna dodela biće upriličena u Brankovini za osmog laureata, ali i za Nikolu Popovića, koji je sedmi dobitnik.

 

"Verujem da će proći ovo vreme epidemije kada nosimo maske i kada se ne vidimo svi. Biće vremena i prilike i za Brankovinu, a ja ću rado doći", poručio je Popović.

 

Biografija

 

Nikola Popović je rođen 1979. godine u Sarajevu, bavi se istraživanjem savremene italijanske proze. Objavio je prevode knjiga Etorea Mazine, Simone Vinči, Valerije Parele i brojne prevode italijanskih pisaca u književnim časopisima. Autor je kritičkih osvrta iz oblasti filma, pozorišta i književnosti, putopisa i reportaža iz Togoa, Gane, Konga i drugih zemalja.

 

Prevođen je na engleski i makedonski jezik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja "Bosanska vila" u Sarajevu.

 

Aktuelno

Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 17 sati 25 minuta

U Valjevu novozaraženih 20

U Valjevu je još 20, a u Kolubarskom okrugu još 33 pozitivnih na koronavirus. Preminula je još jedna osoba u Mionici. Hospitalizovan je 101 pacijent. Prethodni dan u Kolubarskom okrugu testirano je...

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Obeležen Dan opštine 16.01.2021

Pre 126 godina Mionica proglašena za varoš

Pre 126 godina ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica je proglašena za varoš. Svečanim programom obeležen je Dan Mionice. "Naše najveće bogatstvo su ljudi", rekao na svečanosti Boban Janković,...