Protina škola u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
Protina škola u Brankovini (foto: Kolubarske.rs)
07.11.2020, 07:20

U Protinoj školi otvorena postavka o počecima pismenosti u Srbiji

č: | fb:

U Protinoj školi u Brankovini otvorena je postavka koja prikazuje početke pismenosti u Srbiji, posebno u valjevskom kraju tokom 19. veka.  

 

Postavku čini školski nameštaj od skamija, katedre za učitelja, stolice, "magareće klupe", ormari i brojna učila koja su korišćena u nastavi 19 veka. Autorka postavke Marina Ćirović, kustos i istoričar Narodnog muzeja, kaže da se ovako nešto slično ne može videti ni u jednom drugom muzeju zato što se nalazi u autentičnom objektu i sačuvana je upravo u svoj svojoj celini.

 

Učionica Protine škole u Brankovini

Učionica Protine škole u Brankovini (Foto: Kolubarske.rs)

Stara Protina škola je izgrađena 1836. godine, najstariji je objekat u kulturno istorijskom kompleksu u Brankovini i prvi je konzervatorski obrađeni objekat.

 

Direktorka Narodnog muzeja u Valjevu Jelena Nikolić Lekić podsetila je da je stara škola za posetioce otvorena 1984. godine povodom obeležavanja 180 godina Prvog srpskog ustanka.

 

"Najveću vrednost predstavljala je rekonstrukcija učionice sa kraja 19. veka, dok su u ostalom prostoru bile postvaljene dve tematske izložbe predviđene do otvaranja nove stalne postavke. Danas, nakon 36 godina otvaramo novu postavku u ovom autentičnom objektu u želji da je prilagodimo vremenu u kome živimo", rekla je Jelena Nikolić Lekić.

Jelena Nikolić Lekić, Nenad Patijarević i Marina Ćiirović

Jelena Nikolić Lekić, Nenad Patijarević i Marina Ćiirović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Marina Ćirović objašnjava da je postavka urađena u skladu sa novim istoriografskim saznanjima, razvojem nove muzeološke metodologije i svaremenim načinom dizajna i prezentacije građe.

 

"Ekspozicija polazi od istorijata školstva i prosvete u Srbiji u periodu od 1800. do 1894. godine obuhavatajući osnivanje i Velike škole u Beogradu 1808. godine. Za izlaganja su korišćene arhivalije kao rezultat istraživanja u Arhivu Srbije kao i snimci umetničkih slika Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Sime Milutinovića Sarajlije uz odobrenje Muzeja u Beogradu. Prostr nekadašnje školske zbornice upotpunjen je novim eksponatima iz Pedagoškog muzeja u Beogradu, poput pribora i materijala za pisanje korišćenih u nastavi 19. veka, prvih zvaničnih školskih udžbenika, časopisa, kao i učilima za nastavu zemljopisa. Posetioci će moći da čuju i odlomke iz Memoara Prote Mateje Nenadovića iz vremena kada je on bio đak", navodi Ćirović.

 

Dodaje da je akcenat stavljen na istorijat stare škole, koji je prikazan u hodniku, razdoblje od njene gradnje 1836. do izgradnje nove Desankine škole 1894. godine.

 

"Kuriozitet postavke je rekonstruisana i konzervatoski zaštićena učionica iz 19. veka sa originalanim školskim nameštajem dopunjna nastavnim sredstvima za predmete botanike, zoologije i matematike, kao i sa nekoliko savremenih efekata poput školskog zvona, klepetuše, čiji se zvuk čuje prilikom ulaska u prostoriju. Tu je i ogledna učionica namenjena za različite edukativne aktivnosti", rekla je Ćirović. 

 

U realizaciji stalne postavke u Protinoj školi u Brankovini, pored autorke Marine Ćiirović, učestvovali su zaposleni Narodnog muzeja, a dizajn je uradio Dušan Arsenić. 

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 58 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 3 sati 50 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 5 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara