Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
Moderna galerija (foto: Đorđe Đoković)
11.11.2020, 12:31

U Modernoj galeriji otvorena izložba "Ljuba: Platno bez štafelaja"

č: | fb:

Povodom jubileja 35 godina od osnivanja Moderne galerije Valjevo i 150 godina Valjevske gimnazije, u Modernoj galeriji otvorena je izložba "Ljuba: Platno bez štafelaja".

 

Izložba je posvećena Ljubi Popoviću, umetniku koji je svojim zalaganjem doprineo formiranju Moderne galerije i značajno uticao na njen istorijat. Selekcijom dela nastalih u Jugoslovenskom periodu (1953-1963) i tokom prve dve decenije Pariskog perioda predstavljene su dve faze njegovog stvaralaštva.

 

Izložba traje do 28. februara 2021. godine i može se posetiti radnim danima i vikendom od 10 do 18 časova. Utorkom galerija ne radi.

 

Izložbom se želelo ukazati na važne promene koje su se desile u likovnom jeziku i okvirima referencije Ljubinog slikarstva tokom sedamdesetih godina XX veka. Radovi svedoče o postupnosti formiranja jedinstvenog simboličkog sistema koji je umetnik razvio. Oni otkrivaju moguće svetove, nastale kao posledica potrage za adekvatnom materijalizacijom simboličkih i emocionalnih sadržaja, potrage koju je Ljuba razumeo kao jedan od zadataka slikarstva.

 

Izložbu prati jubilarni katalog, dvojezično izdanje na srpskom i engleskom jeziku, sa tekstom pisanim u formi dijaloga ili kontraintervjua, kako u uvodu naglašava autor teksta, istoričar umetnosti Nataša Kristić. Tumačenjem Ljubinih iskaza autor nam otkriva raznolikost ideja na kojima počiva njegovo stvaralaštvo. Interpretacija čuva upitanost nad mogućim objašnjenjima i "dinamičnošću razgovora" vodi nas kroz pretpostavke likovnog umetnika i teoretičara.

 

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 1 sati 19 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 18 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...