Slika Vladimira Veličkovića u Modernoj galeriji (foto: Kolubarske.rs)
Slika Vladimira Veličkovića u Modernoj galeriji (foto: Kolubarske.rs)
26.07.2021, 08:46

U Modernoj galeriji izloženo delo Vladimira Veličkovića

č: | fb:

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba Vladimira Veličkovića "Efekat Feniks". U okviru programa "Jedan autor jedna slika" publici je pokazano Veličkovićevo delo "Prostor, Figura VII" iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Ovo umetničko delo velikog formata (300 x 150 cm), rađeno akrilikom na platnu u periodu 1979/1980, pripada ciklusu slika "Prostor", označenih različitim signaturama, koje su nastajale tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. 

 

Imamo zadovoljstvo da vidimo sliku koja je nastala u ranoj fazi Veličkovićevog stvaralaštva, kada se slikar opredelio za tada ne baš popularan trend u slikarstvu, u pitanju je slikarstvo figuracije, rekla je Nataša Kristić, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka, na otvaranju izložbe.

 

- Kada gledate njegove slike, pretpostavljam da većina ima isti stav - to su slike pred kojima se divimo. Divimo se likovnosti, divimo se konstrukciji, divimo se načinu na koji su nastale, ali bi ih retko ko od nas poneo kući. Upravo zbog toga što one predstavljaju neku formu epicentra nasilja, agresije i svega onoga razornog što obitava, nažalost, u ljudskoj prirodi - rekla je Kristić i dodala da upravo slika koja je izložena u Modernoj galeriji pokazuje jedan od takvih trendova.

Nataša Kritić i Vojislav Jovanović

Nataša Kritić i Vojislav Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema njenim rečima Veličković ne smatra da je agresija ono što treba veličati, ali smatra da je agresija ono na šta treba upućivati.

 

- Njegovo slikarstvo otvara jednu od primarnih teza, koja je vezana za nas kao pripadnike ljudskog roda, a to je činjenica da bez obzira što smo sebe označili kao umna bića i bez obzira na to što nam je razum dat kao potencijal da nadiđemo naše primarne potrebe i nagone, istorija čovečanstva, istorija svih civilizacija, uključujući i period u kojem mi živimo, neprestano je ispunjena ratom. Dakle, ne postoji nijedan trenutak u ljudskoj istoriji, nijedan dan u istoriji planete, a da rat nije postojao u nekom od njenih delova... Veličkovićevo slikarstvo otvara tezu o tome šta čovek čini sa svojim potencijalima, umesto da kreira, on se ponaša kao uništitelj - kazala je Nataša Kristić, istoričarka umetnosti na otvaranju izložbe.

izložba Vladimira Veličkovića

izložba Vladimira Veličkovića (Foto: Kolubarske.rs)

Izložba Vladimira Veličkovića "Efekat Feniks" u Modernoj galeriji u Valjevu biće otvorena do 20. septembra.

 

Biografija

 

Vladimir Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu, diplomirao je 1960. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 1962. do 1963. bio saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1963. godine. Nakon dobijanja nagrade na Pariskom bijenalu 1965. seli se u Pariz gde će živeti i stvarati do smrti. Od 1983. do 2000. godine bio je profesor na Ecole nationale superieure des Beaux-Arts de Paris. Bio je član SANU. Prvu samostalnu izložbu u Parizu imao je 1967. godine, izlagao je širom sveta, učestvovao na značajnim svetskim smotrama umetnosti, njegova dela se nalaze u brojnim javnim i privatnim galerijama. Preminuo je krajem avgusta 2019. u Splitu.

 

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 1 sati 45 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 4 sati 36 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 6 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara